Hortipoint Meer banen voor mensen met arbeidsbeperking

  Meer banen voor mensen met arbeidsbeperking

  1

  Werkgevers hebben samen weer ruimschoots meer banen voor mensen met een arbeidsbeperking gemaakt dan is afgesproken. Vorig jaar moesten volgens de afspraak in het sociaal akkoord 33.000 extra banen worden gecreëerd; het waren er bijna 37.000.

  In 2026 moeten bedrijven en de overheid samen 125.000 banen extra hebben gemaakt, zo is in 2013 in het sociaal akkoord afgesproken. Overheidsinstellingen hebben hun doelstelling opnieuw niet gehaald. Wel hebben zij het aantal extra banen in een jaar tijd bijna weten te verdubbelen.

  Groensector

  Bij de werkgevers draagt de groensector nadrukkelijk haar steentje bij. Vooral groenvoorzieners zijn verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de extra banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

  „Dit is goed nieuws voor alle mensen die via de banenafspraak aan het werk zijn gekomen”, zegt staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid die de cijfers maandag aan de Tweede Kamer stuurt. „Ik vind dit een hele mooie prestatie. Marktwerkgevers hebben zich van hun beste kant laten zien. Zij hebben hun doelstelling van 23.000 banen met ruim 7.000 banen overtroffen.” zegt Van Ark.

  Inhaalslag

  Dat de overheidswerkgevers ook fors meer banen hebben gemaakt is een goed teken, maar het kabinet verwacht van hen nog een flinke inhaalslag. Zij hebben bijna 6.500 extra banen gecreëerd, terwijl dat er 10.000 hadden moeten zijn om op schema te zitten.

  Het kabinet benut de zomerperiode om acties uit te werken waarmee zij meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk kan helpen, vooral bij de overheid. „Regels en afspraken zijn er om mensen te helpen bij het vinden van werk. Daar moeten ze ook aan bijdragen”, zegt staatssecretaris Van Ark.

  Ralph Mens
  Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van de titels Tuin en Landschap en De Boomkwekerij.

  1
  Reageer op dit artikel

  avatar
  1 Comment threads
  0 Thread replies
  0 Followers
   
  Most reacted comment
  Hottest comment thread
  1 Comment authors
  ton Recent comment authors
  nieuwste oudste meest gestemd
  ton
  Gast
  ton

  Beste menen ik werk nu een paar jaar be de werkvoorziening in het groen altijd in hoveniers vak gezeten en bij de beste hovenier van Nederland nu werk ik en woon ik in zeeland en wil weer terug in tuinonderhoud maar krijg de kans niet bij de wsw waar ik werk ,wat is er aan te doen of wat moet ik doen.