Meer dan 4.500 egels geteld tijdens Egeltelling

Ruim 4.500 egels zijn afgelopen weekend geteld tijdens de Egeltelling. Egelwerkgroep, Jaarrond Tuintelling, OERRR en de Zoogdierenvereniging riepen iedereen op om op 25 en 26 september egels te tellen. De resultaten laten zien dat het aantal getelde egels is toegenomen ten opzichte van vorig jaar, net als het aantal waarnemers.

Op de website van tuintelling.nl werden 1.140 waarnemingen doorgegeven van egels in tuinen. Net als vorig jaar zijn ook dit jaar de meeste tuintellingen doorgegeven in de provincie Zuid-Holland, namelijk 219. Ook de nummers twee en drie, Noord-Holland en Gelderland, zijn hetzelfde gebleven. Naast tuinwaarnemingen konden er ook losse waarnemingen, buiten de tuin, worden doorgegeven via waarneming.nl en telmee.nl. Ook bij deze meldpunten waren er meer egels gemeld dan vorig jaar.

Egelonderzoek

Van de getelde egels waren er al 160 overleden. Voor het egelonderzoek spelen dit soort waarnemingen een belangrijke rol. Zo kan de aanwezigheid van de soort worden vastgesteld en kunnen mogelijke knelpunten voor egels in kaart worden gebracht. Bovendien hopen de Egelwerkgroep en de Zoogdierenvereniging met de resultaten van de Egeltelling meer inzicht te krijgen in de stand én de verspreiding van de egelpopulatie.

Egel
Tijdens het Egelweekend 2021 zijn ruim 4.500 egels waargenomen. Foto: Rick Boerboom

Hele jaar door tellen

Het is mogelijk om hele jaar door egels te tellen. Via Jaarrond Tuintelling kan je je tuin aanmelden en daar de waarnemingen doorgeven. Egels buiten de tuin kunnen worden doorgegeven via waarneming.nl of telmee.nl.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties