Meerstammigen zorgen voor visueel spektakel

In een door Ivo Dieleman van MINT Stadsontwerp ontworpen tuin zorgen solitaire meerstammige bomen voor visueel spektakel. In mei toen de foto’s werden gemaakt, was het vooral de Judasboom die er met zijn paarsroze bundels uitsprong.

De meerstammige Cercis siliquastrum (Judasboom) bloeit in mei met paarsroze bundels. (Foto: Jack Tummers)

Een maand daarvoor had de meerstammige Prunus x yedoensis met trossen vol witte ’wattenproppen’ gepronkt. In de herfst is het de beurt aan de Cercidiphyllum japonicum om er met zijn geeloranje en oranjerode blad uit te springen, datzelfde geldt voor de Quercus palustris die dan rood verkleurt. ’s Winters is het de beurt aan de dan bloeiende Prunus x subhirtella ’Autumnalis Rosea’.

Iets te bieden voor insecten

Tuinarchitect Dieleman past graag bloesemdragende meerstammige bomen toe in particuliere tuinen, omdat die iets te bieden hebben voor insecten. Dit doet hij het liefst in combinatie met bloeiende vaste planten en siergrassen als structuurdragers.

Patchwork

In de tuin in Hernen – nabij Nijmegen – combineerde hij deze beplanting met paden van Schellevistegels (60×60) en terrassen met een klinkerverharding. Gezamenlijk vormen zij een patchwork waarin het groen de drie terrassen met elkaar verbindt. Over deze tuin schreef groenjournalist Marrit Molenaar een reportage in Tuin en Landschap 12. Met een digitaal abonnement kun je het hier lezen. Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644

De grote Schellevistegels vormen de paden en de terrassen zijn verhard met een klinkerverharding. (Foto: Jack Tummers)
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties