Meeste tekenbeten bij volwassenen in de benen

Teken worden bij volwassenen het vaakst aangetroffen op de benen. Dit blijkt uit onderzoek via Tekenradar.nl. Mensen die in het groen werken, lopen een verhoogd risico op tekenbeten, en dus op de ziekte van Lyme. Het is dan ook belangrijk om te weten waar teken het vaakst worden gevonden op het lichaam.

Voor dit onderzoek zijn tweeduizend tekenbeetmeldingen bestudeerd uit 2019 en 2020, gelijkmatig verdeeld over volwassenen en kinderen. Terwijl bij volwassenen de meeste teken worden aangetroffen op de benen (55%), gevolgd door de romp (22%) en armen (11%), worden bij kinderen juist de meeste teken op het hoofd gevonden (32%). Bij volwassenen wordt slechts 3% van de teken op het hoofd aangetroffen.

Schaamstreek

In tegenstelling tot wat tot nu toe werd gedacht, worden teken minder vaak aangetroffen in de schaamstreek (9%). Uit de meldingen van tekenbeten blijkt dat teken die zich rond de schaamstreek hadden vastgebeten bij volwassenen, daar acht uur langer dan gemiddeld onopgemerkt zitten, voordat ze worden verwijderd. Bekend is dat als een teek langer vastzit, de kans op de ziekte van Lyme toeneemt. Teken op de armen werden het snelst ontdekt en verwijderd. Het maakt niet uit of de teek op de voorkant of de achterkant van het lichaam vastzat voor de tijd tot verwijderen.

Meeste tekenbeten

Gekeken naar provincie werden in 2020 de meeste tekenbeten gemeld in Gelderland en Utrecht, en de minste in Zeeland en Flevoland. Per hoofd van de bevolking werden verreweg de meeste tekenbeten gemeld in Drenthe (112 per 100.000 inwoners), en de minste in Zuid-Holland (13 per 100.000). Ongeveer 30% van alle gemelde tekenbeten in 2020 werd in de tuin opgelopen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties