Meeste winterbloeiers in zuidwestelijke provincies geteld

  Bij de Eindejaars Plantenjacht 2020 telden deelnemers gemiddeld 14,9 winterbloeiers in een uur tijd. De meeste bloeiende planten vonden de tellers in Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland. In Limburg en Gelderland vonden ze juist de minste bloeiende planten.

  In de zuidwestelijke provincies zijn tijdens een bezoek van één uur de meeste soorten gevonden. Hier is de gemiddelde temperatuur in december dan ook het hoogst. In Zeeland vonden de tellers gemiddeld 18,7 soorten in een uur, in Noord-Brabant 17,7 en in Zuid-Holland 16,2 planten per uur. In Gelderland vonden ze gemiddeld 12,0 en in Limburg maar 11,8 bloeiende plantensoorten in een uur.

  winterbloeiers

  De Eindejaars Plantenjacht vond voor de 7e keer plaats. 891 plantenliefhebbers vulden 1697 lijsten in. Ze vonden 25.336 bloeiende planten van 624 soorten. Het totale aantal soorten winterbloeiers was dit jaar vrij hoog in vergelijking met eerdere jaren. Alleen in 2015 vonden de vrijwilligers nog meer soorten bloeiende planten.

  De meest getelde soort was, net als vorig jaar, het madeliefje. Bellis perennis kwam 1311 lijsten ofwel 77% van de lijsten voor. Ook de nummer twee, straatgras was dezelfde als vorig jaar. Klein kruiskruid en vogelmuur hebben van plaats gewisseld. Klein kruiskruid staat dit jaar met 1169 waarnemingen op de derde plaats, vogelmuur met 1051 waarnemingen op de vierde plaats.

  Niet veel voorjaarsbloeiers

  In voorgaande jaren bleek al dat het verschijnen van voorjaarsbloeiers een goede indicatie is voor milde winters. Dit jaar was 3,3% van het totale aantal meldingen een voorjaarsbloeier (planten met een hoofdbloeitijd tot in mei. Dat is niet heel veel vergeleken met voorgaande jaren; 2019: 3,1%, 2018: 3,3%, 2017: 4,4%, 2016: 3,9%, 2015: 9,5%, 2014: 2%). De hazelaar, op plek 30, is de hoogstgenoteerde voorjaarsbloeier.

  Actuele tussenstand

  Deelnemers konden tellingen doorgegeven via een invoermodule op plantenjacht.nl. Op die manier verschenen de gegevens direct op een kaart en kon iedereen de actuele tussenstand volgen. Op 5 januari sloot de inzendtermijn en zijn de plantenwaarnemingen gecontroleerd en geanalyseerd. 118 Waarnemingenlijsten uit de NOVA-app werden na afloop van de plantenjacht toegevoegd.

  Peter Bennink
  Vakredacteur Peter Bennink werkt sinds 2008 bij Hortipoint. Hij is opgeleid tot vakbekwaam hovenier en schrijft onder meer over aanleg en onderhoud van particuliere tuinen en openbaar groen, gebouwgebonden groen, boomverzorging en sortiment.
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties