Megafusie, onkruidexplosie en een nieuwe cao

  De laatste week van het jaar is de tijd van de lijstjes. Daarom blikken we nog één keer terug op 2021, om te zien wat de vijf best gelezen berichten waren op de website van Tuin en Landschap afgelopen jaar.

  Omgevallen boom

  2 januari 2021: We begonnen het jaar met het trieste nieuws dat een wandelaar was overleden nadat een boom op haar was gevallen bij Slot Zuylen in Utrecht. Ook toen zat Nederland in lockdown met als gevolg dat veel mensen de natuur introkken om te wandelen. Naar aanleiding van het ongeval stelde Slot Zuylen in februari een extra onderhoudsplan op voor het deel van het bos waar de boom omviel.

  Slot Zuylen stinzen
  Slot Zuylen stelde een extra onderhoudsplan op nadat een wandelaar omkwam door een omgevallen boom. De verzekering van de stichting deed onderzoek naar de oorzaak.

  Megafusie groenonderwijs

  6 januari 2021: Minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven gaf begin dit jaar toestemming voor de megafusie van Citaverde College, Helicon Opleidingen en Wellantcollege. Hiermee werd de bestuurlijke fusie een feit, waardoor vanaf 1 augustus dit jaar één grote groene aoc ontstond. De fusie-organisatie telt maar liefst 53 scholen en 21.000 leerlingen. De nieuwe groene onderwijsinstelling met de naam Yuverta is hiermee goed voor een derde van alle groene mbo- en vmbo-studenten van Nederland.

  De nieuwe megaschool Yuverta is goed voor een derde van alle groene mbo- en vmbo-studenten van Nederland.

  Onkruidexplosie

  13 juli 2021: Na een koud voorjaar was het vanaf juni opeens een stuk warmer. In combinatie met voldoende vocht in de grond en de nodige neerslag zorgde dit in de zomer voor een onkruidexplosie. De snelle groei van onkruid leverde problemen op voor groenaannemers die vaak hun beeldafspraken in overeenkomsten niet konden nakomen. Gemeentes gaan hier in de praktijk niet altijd even coulant mee om. Personeelstekorten zorgen daarbij voor extra druk bij groenbedrijven.

  Onkruidexplosie
  Na een koud voorjaar was het vanaf juni opeens een stuk warmer. Dit zorgde voor een onkruidexplosie waardoor bedrijven de afgesproken beeldafspraken niet konden nakomen.

  Nieuwe cao

  23 juli 2021: Na vijf rondes hebben de sociale partners in de hovenierssector een onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe cao. Gedurende de looptijd van 24 maanden is er een structurele loonsverhoging van 5%. Per 1 september 2021 een verhoging van 2,5% en per 1 september 2022 nog een loonsverhoging van 2,5%. Een extra loonsverhoging voor de lagere loonschaal moet de verschillen tussen lage en hogere inkomens verkleinen.

  loonsverhoging
  In de nieuwe cao is een loonsverhoging van 5% afgesproken. Per 1 september 2021 een verhoging van 2,5% en per 1 september 2022 nog een loonsverhoging van 2,5%.

  Toelating glyfosaat

  3 augustus 2021: Glyfosaat blijft de gemoederen bezighouden. Terwijl Bayer in de Verenigde Staten producten voor particulieren op basis van glyfosaat van de markt haalt, krijgt het bedrijf in Nederland een nieuwe toelating voor Rodeo Plus, op basis van de omstreden werkzame stof. Ook krijgt Roundup Record een nieuwe toelating van het Ctgb. Ondertussen ligt de wetgeving die tot een nieuw gebruiksverbod moet leiden nog steeds stil, als gevolg van het uitblijven van een nieuw kabinet.

  Terwijl Bayer in de VS producten voor particulieren op basis van glyfosaat van de markt haalt, kreeg het bedrijf in Nederland een nieuwe toelating voor een onkruidmiddel op basis van glyfosaat.

  Beste wensen

  De redactie van Tuin en Landschap wenst alle lezers een fijne jaarwisseling en een gezond 2022! Op 7 januari verschijnt alweer het eerste nummer van 2022. Daarnaast kunnen abonnees ook heel komend jaar gratis gebruik maken van PlatformGroen. Mocht u nog geen abonnement hebben, kijk dan naar de mogelijkheden op onze website.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties