’Mensen willen geen ontwerp, zij willen een tuin’

Vanwege het veertigjarig jubileum van Tuin en Landschap blikken we met verschillende medewerkers terug op wat er de afgelopen jaren in het groene vak is gebeurd. Columnist Ruud Aanhane bijt het spits af.

De carrière van Ruud Aanhane (1964) is nagenoeg even lang als het bestaan van Tuin en Landschap. Begin jaren tachtig rondde hij de middelbare tuinbouwschool in Boskoop af en sinds 1985 heeft hij in wisselende samenstellingen altijd een eigen bedrijf gehad. Aanhane is behalve hovenier ook geschoold als tuinontwerper. Daarnaast is hij al jaren vaste columnist van Tuin en Landschap. Samen met hem blikken we terug op wat er met name in het ontwerpersvak is veranderd én wat hetzelfde is gebleven.

In 2000 tijdens de uitreiking van de Tuin van het Jaar-trofee trok Ruud Aanhane de stoute schoenen aan en sprak toenmalig hoofdredacteur Ed Asscheman aan op de inhoud van Tuin en Landschap. „Waarom gaat het in het blad alleen maar over de nieuwste bladblazer of heggenschaar. Waarom schrijven jullie niet over wat de ondernemer nu écht bezighoudt.’’ Dit liet Asscheman zich geen twee keer zeggen, hij stelde Aanhane voor om columnist te worden van TenL.

Sindsdien zijn er een paar honderd epistels van de ondernemer uit Warmond verschenen. Letterlijk over alles wat hem bezighoudt, „over die jongen met een beperking die altijd achter in de bus zit en waarvan elk hovenier er wel eentje in dienst heeft, tot politieke verwikkelingen, het klantencontact of de oprichting van nieuwe organisaties als de Erkende Hovenier en het Ontwerpinstituut.’’ Maar ook persoonlijke beslommeringen passeerden de revue, zo schreef Aanhane over het overlijden van zijn vader, die column las hij zelfs voor tijdens zijn begrafenis.

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar Tuin en Landschap
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift Tuin en Landschap
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties