’Merendeel is vervuiling en geen illegaal gebruik’

    In reactie op een nieuw Greenpeace-rapport zegt Wilco Dorresteijn, Senior adviseur Boomteelt van Delphy, dat de resultaten van het Greenpeace-onderzoek niet rijmen met de toename van de geïntegreerde gewasbescherming onder kwekers. „Ik denk dat het merendeel geen illegaal gebruik is, maar vervuiling”.

    Uit het rapport dat Greenpeace deze week naar buiten bracht blijkt dat tuinplanten meer resten van middelen bevatten die niet in Nederland of in de rest van de EU mogen worden gebruikt, dan bij vergelijkbaar onderzoek een paar jaar geleden. Dorresteijn vindt echter dat een nuance op z’n plaats is. Volgens hem is een toenemend aantal kwekers bezig met geïntegreerde gewasbescherming en dat rijmt niet met de resultaten van het onderzoek. Dorresteijn denkt dat het merendeel van de aangetroffen illegale middelen in de tuinplanten komt door vervuiling en niet door illegaal gebruik. „Wij treffen bij residu-analyses regelmatig stoffen die niet op het product zijn gespoten. Het gaat dan om bijvoorbeeld onkruidmiddelen van gras- of bouwland in zeer lage waarden. Deze middelen kunnen via het beregeningswater of via overwaaien op het gewas komen. Ook zijn er persistente middelen die lang in de grond aanwezig blijven of is er restant middel bij de loonwerker in de spuit blijven zitten.”

    ’Onder grenswaarde is vervuiling’

    MPS hanteert daarom volgens Dorresteijn een ondergrens qua hoeveelheid residu. „Wanneer iemand iets heeft gespoten wordt dat meestal in hogere concentraties aangetroffen. Alles onder grenswaarde wordt door MPS gezien als vervuiling. Ik ben dan ook benieuwd naar de concentraties die gevonden zijn.’

    Ook het kijken naar het aantal aangetroffen middelen zoals Greenpeace dat doet noemt Dorresteijn discutabel. „In plaats van breedwerkende middelen kiezen steeds meer kwekers voor selectief werkende middelen die alleen een bepaalde plaag aanpakken. Verder zorgt afwisseling dat resistentie wordt voorkomen. Op deze manier worden wel meer middelen gebruikt maar per saldo een kleinere hoeveelheid.”

    Lees hier het bericht naar aanleiding van de uitkomsten van het Greenpeace-onderzoek.

     

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties