Miljoeneninvestering voor waterstoftechnologie

Overheid, bedrijven en de EU investeren gezamenlijk 87 miljoen euro voor duurzaam transport. Een van de bedrijven die participeren is Holthausen dat veegwagens op waterstof maakt. Begin dit jaar won een LM-Trac op waterstof van dit bedrijf de Innovatie Award op de Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg.

Holthausen uit Hoogezand bouwt emissieloze veegwagens, kleine- voor in winkelcentra en grotere voor straatreiniging. Afnemers kunnen kiezen tussen waterstof of batterij-elektrisch. Bijzonder is dat er ook een variant is met een kleine kunstoftank met waterstof erin die je makkelijk omwisselt voor een volle als hij leeg is. Ze hoeven dus niet te tanken.

Deze veegwagens zijn daarmee niet alleen schoon en stil, maar hebben ook een laag gewicht en zijn onbeperkt inzetbaar. Begin 2021 vegen de eerste exemplaren straten schoon in Rotterdam en Groningen. Dit soort machines met verwisselbare waterstoftank is nu nog nergens verkrijgbaar.

Innovatie Award

De LM-Trac op waterstof die dit jaar de Innovatie Award won op de Groene Sector Vakbeurs werd geleverd door Jean Heybroek. Holthausen Clean Technology bouwde de machine om in opdracht van de Milieudienst Groningen. De jury van de Innovatie Award verkoos de werktuigdrager unaniem. Machines op waterstof noemde de jury een doorbraak voor de sector, die grote impact kan hebben op het werken in de openbare ruimte.

43 projecten

Met de 87 miljoen euro gaan 43 projecten van start. De helft daarvan gaat naar batterij-elektrische innovaties, iets minder dan de helft naar waterstofinnovaties en een klein deel naar toepassing van hernieuwbare biobrandstof. Schepen op waterstof, uitstootvrije bouwmachines, schone boodschappenbezorgwagens, diverse soorten bussen en swapbare accu’s voor pizzabezorgscooters; het zijn enkele voorbeelden van de 43 projecten.

Ook wordt van het geld nieuwe laadinfrastructuur gerealiseerd. Bijvoorbeeld zeven nieuwe waterstoftankstations, in Roosendaal, Utrecht, Nieuwegein, Amsterdam, Dordrecht, Barneveld en Den Helder.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties