Tuin en Landschap nieuws Minder eikenprocessievlinders geteld dan vorig jaar

Minder eikenprocessievlinders geteld dan vorig jaar

0

Om inzicht te krijgen in de mogelijke plaagdruk volgend jaar heeft het Kenniscentrum Eikenprocessierups de afgelopen maanden met feromoonvallen in kaart gebracht hoeveel eikenprocessievlinders er gevlogen hebben. Gemiddeld zaten er 40 vlinders in een val, een afname met 45% ten opzichte van vorig jaar toen er nog 73 vlinders per val werden geteld.

eikenprocessievlinders
Het gemiddelde aantal eikenprocessievlinders dat per val in Nederland is aangetroffen (Bron: Kenniscentrum Eikenprocessierups)

Opvallend is dat alleen in Noord-Brabant een toename (+28%) in het aantal vlinders is geconstateerd. Daar werd ook van alle provincies het hoogste gemiddelde aantal van 91 vlinders per val aangetroffen, gevolgd door Overijssel en Flevoland. In Zeeland en Noord-Holland werd het minst gevangen. In meer dan de helft van de provincies zijn locaties te vinden met een gemiddelde van meer dan 50 vlinders per val.

 

eikenprocessievlinders
Tabel: Gemiddeld aantal vlinders per val in de provincies en Nederland in de jaren 2018 en 2019 en het procentuele verschil tussen deze twee jaren (Bron: Kenniscentrum Eikenprocessierups)

Oorzaak onduidelijk
Het is nog onduidelijk wat de afname in het aantal vlinders heeft veroorzaakt. Mogelijk is dit te danken aan de actieve bestrijding van de rupsen. Ook wordt er rekening gehouden met de mogelijkheid dat veel eikenprocessierupsen door de warmte de bodem in gekropen zijn en in verlengde diapauze zijn gegaan. Deze rupsen zouden in de loop van het eikenprocessierupsseizoen van 2020 weer tevoorschijn kunnen komen.

Het effect van preventieve bestrijding kan daardoor minder groot zijn. Ook dit jaar waren op diverse plekken waar de bestrijding goed was gegaan, opeens uitbraken van veel eikenprocessierupsen te zien.

Toch grote plaagdruk verwacht
Op basis van de waargenomen vlinderdichtheid valt voor komend jaar een grote plaagdruk te verwachten. Ondanks de afname van 45% ten opzicht van recordjaar 2018 is 40 vlinders per val het één na hoogste aantal sinds 2012. Indien rupsen gedurende het seizoen alsnog op grote schaal uit de bodem komen kan de plaagdruk nog verder toenemen.

Peter Bennink
Vakredacteur Peter Bennink werkt sinds 2008 bij Hortipoint. Hij is opgeleid tot vakbekwaam hovenier en schrijft onder meer over aanleg en onderhoud van particuliere tuinen en openbaar groen, gebouwgebonden groen, boomverzorging en sortiment.

Reageer op dit artikel

avatar