Modeltuin De Levende Tuin geopend in Appeltern

In De Tuinen van Appeltern is op 10 april De Levende Tuin geopend. VHG-voorzitter Rien van der Spek en Jacco Wisman, vakgroepvoorzitter Hoveniers, deden dit door het planten van een boom.

Het VHG-concept ‘De Levende Tuin’ was uitgangspunt voor de modeltuin. Alle elementen van een levende tuin zoals water, bodem, dieren, energie en voedsel komen hierin samen. De modeltuin omvat vijf cirkels met elk een eigen thema. Zo zijn in de cirkel ‘Proeven en ruiken’ tal van eetbare en geurende planten verwerkt. De cirkel ‘Goed voor kleine dieren’ bevat suggesties om kleine dieren zoals bijen, vlinders en egels in de tuin te lokken. Hoe bouwmaterialen en planten kunnen worden hergebruikt, is te zien in de cirkel ‘Een tweede leven’. Duurzaamheid en duurzaamheidsaspecten komen aan bod in de cirkels ‘Een langer leven’ en ‘Beter voor ons allemaal’.

Duurzame keuzes
VHG-voorzitter Rien van der Spek stelde dat De Levende Tuin een begrip wordt. „We willen particulieren, bedrijven en overheden helpen met het maken van duurzame keuzes voor het inrichten van de buitenruimte. Dat doen we door de principes van De Levende Tuin zichtbaar te maken. We zorgen ervoor dat ze eenvoudig zijn toe te passen en laten de effecten zien. Iedereen kan het concept op zijn eigen manier invullen met producten, diensten en communicatie. Samen maken we zo het begrip Levende Tuin nog groter en starten we een duurzame beweging.”

Inspiratiebron
De modeltuin is geen kant-en-klaar voorbeeld, legt vakgroepvoorzitter Jacco Wisman uit. „De tuin is bedoeld als inspiratiebron, hoe je met de verschillende elementen die een tuin levend maken, kunt omgaan. Liefst zien we dat de hovenier en de klant samen naar Appeltern gaan om ideeën op te doen. De hovenier kan zich dan als vakman onderscheiden door klanten originele opties aan te bieden.”

Ben van Ooijen, directeur van de Tuinen van Appeltern, is blij met deze nieuwe aanwinst. „Alles komt hier samen en het ligt prachtig ingebed in de omgeving. Het is zo opgezet dat we er steeds nieuwe producten en technieken in kunnen verwerken.”

Rien van der Spek (rechts) en Jacco Wisman planten een boom in De Levende Tuin.