Moeierboom Etten-Leur wordt Nederlandse Boom van het Jaar

De Moeierboom op de Markt van Etten-Leur heeft de verkiezing gewonnen van Boom van het Jaar 2020. Het is voor het derde jaar op rij dat de meest bijzondere boom uit Noord-Brabant komt. In februari dingt de Moeierboom mee naar de Europese titel van de Tree of the Year.

Sinds 1675 siert hij al de Markt in Etten-Leur. Vincent van Gogh heeft hem gezien en misschien wel geschilderd. Hij markeert de plaats waar in vroeger tijden wellicht recht werd gesproken. Tegenwoordig draagt hij 7.500 lampjes. Hij is het icoon van Etten-Leur: de Moeierboom, een grootbladige linde (Tilia platyphyllos) die de omgeving van de Markt domineert en verkoelt.

Etalagelinde

De Moeierboom op de Markt in Etten-Leur is een etagelinde van meer dan 300 jaar oud. De naam van de boom, Moeier, is vermoedelijk afgeleid van ‘moeder’. Vroeger vermeerderde men lindebomen door afleggen. Dit is het uitbuigen van twijgen tot even in de grond. Na een jaar hebben ze op die plek wortels gekregen en worden ze losgesneden van de boom. Zodoende heeft de Moeierboom voor vele nakomelingen gezorgd. Ook recent zijn er nog nakomelingen van deze boom opgekweekt. Deze zijn vervolgens op enkele locaties in Etten-Leur teruggeplant.

Foto: Pierre van Damme
Speciale hekken

Het belang van de Moeierboom wordt ook door de gemeente onderkend. Wethouder Van Aert: „Lang voordat ik wethouder werd, is er eens een boomchirurg bij geweest. Toen ging het niet zo goed met de boom. Maar hij is opgeknapt en staat nu trots op de kop van de Markt. De boom zorgt voor een fantastisch klimaat op de Markt, en wij zorgen dat hij veilig staat. Zo hebben we speciale hekken die we om de boom zetten bij publieksevenementen als carnaval, de wielerronde of de kermis. De boom wordt beschermd, en niemand komt op het idee om erin te klimmen.”

Ook als het glad is in de winter, is er voor de Moeierboom een speciaal protocol. „We weten dat hij niet houdt van het zout dat we strooien voor de veiligheid op de weg. Daarom blijven we daarmee bij hem uit de buurt.”

Verkiezing

De Nederlandse verkiezing van De Boom van het Jaar wordt georganiseerd door de Stichting Beheer Natuur en Landelijk Gebied, het SBNL Natuurfonds. Maaike Brasz, rentmeester van SBNL Natuurfonds: „In Europa wordt al tien jaar de Boom van het Jaar gekozen. We vonden dat onze bomen in Nederland daar ook voor in aanmerking zouden moeten komen. We vinden het belangrijk dat mensen nadenken over het belang van bomen. Ze zijn niet alleen belangrijke dragers van ons klimaat, ze kunnen ook een maatschappelijke betekenis hebben, of dienstdoen als herdenkingsboom.”

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties