Monumentale beuk valt plotseling om op Keukenhof

Afgelopen week is er op Keukenhof een monumentale beuk omgevallen. Na inspectie is besloten om uit voorzorg nog vier aangetaste bomen te verwijderen. Zowel bij Kasteel Keukenhof als in de bloemententoonstelling staan bomen die zijn aangetast verzwakt door witrot.

Monumentale beuk

De boom viel om bij weinig of geen wind, het wortelgestel was verrot. Bij een aantal andere beuken zijn vruchtlichamen gevonden van dezelfde zwam (de woordvoerder van Keukenhof kon niet zeggen om welke zwam het gaat). Daarom is besloten deze bomen alsook een grote oude es bij de kinderboerderij te kappen. Bij de Hofboerderij worden twee lindes flink gesnoeid, waarbij de stam wordt ingekort.

Veiligheid voorop
Bart Siemerink, directeur van Keukenhof: „We houden goed in de gaten in welke staat de bomen zijn en experts inspecteren de gezondheid van de bomen jaarlijks. Daar waar het nodig is, kappen we de bomen preventief. Het is enorm zonde dat we afscheid moeten nemen van prachtige bomen die al 150 jaar in het park staan, maar veiligheid staat voorop!” De controles worden uitgevoerd door een extern bedrijf.

Nieuwe bomen en hergebruik van bomen
Op Landgoed Keukenhof worden voortdurend nieuwe bomen geplant, veel meer dan er gekapt worden. Op die manier houdt Keukenhof het bosbestand op peil. Delen van de oude bomen worden hergebruikt. Een boomkunstenaar zaagt kunstwerken uit boomstammen en bij de kinderboerderij kunnen de dieren en de kinderen klimmen en klauteren op de boomstammen. Ook worden mooie oude stukken hout beschikbaar gesteld aan Bollenstreek Hout, die er meubels van maakt.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties