Monumentale bomen terug in landschap

Heel soms komt je ze nog tegen. Helemaal vrijstaand, in een weiland of akker: prachtige karakteristieke monumentale bomen. Het viel boomadviseur Roel Vermeulen op dat dit soort bomen langzaam uit het Brabantse landschap verdwijnen. Hij begon daarom een project om deze majestueuze eenlingen terug te brengen.

Monumentale solitaire bomen zijn extra waardevol voor de natuur en het klimaat. Er verblijven meer insecten en andere dieren dan in andere bomen. Daarbij is de opname van CO2 en de productie van zuurstof bij een monumentale boom tot meer dan 100 keer groter dan bij een boom in het bos. Veel van deze monumentale bomen zijn helaas verdwenen, en met de resterende exemplaren gaat het vaak slecht. Daarom initieerde Roel Vermeulen van Vermeulen Boomadvies het project  ’Monumentale Bomen van de Toekomst’.
Financiering

In Koen van Hout van groen projectbureau Orbis vond Vermeulen een partner met organisatie-ervaring. Samen schreven ze een uitgebreid projectplan en zochten financiers. Provincie Brabant was erg enthousiast en gunde een ruim subsidiebedrag. Het Faber Halbertsma Group Fund stelde eenzelfde bedrag beschikbaar. Hierdoor was het mogelijk het project in cofinanciering aan te bieden bij gemeenten.

Grondeigenaren

Klik hier voor het hele artikel in TenL 10 (met inlog) en lees hoe Vermeulen aan locaties komt, hoe grondeigenaren alleen een stuk grond hoeven te leveren en de rest voor ze wordt geregeld en hoe de standplaatsen worden ingericht en afgezet.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties