Mowhawk maait bermen met kunstmatige intelligentie

Bermbeheer is zich aan het ontwikkelen van een vrij eenvoudige bezigheid tot een puzzel van planning, monitoring, timing en logistiek. Dat komt vooral door het gegroeide belang van bermen voor biodiversiteit en het vaker afvoeren van maaisel. Het Enschedese Datacadabra ontwikkelde de MowHawk: een hightech systeem dat het bermen maaien naar een hoger plan moet brengen en datagestuurd maaibeleid mogelijk maakt.

Een camera registreert precies wat er gemaaid wordt, slimme software herkent afval en invasieve exoten op de beelden. Foto: Datacadabra

De aanleiding voor de ontwikkeling van de MowHawk lag in een opdracht van de Provincie Overijssel. Die was tweeledig: ten eerste: „Ontwikkel een concrete oplossing voor het efficiënt en traceerbaar uitvoeren van natuurinclusief bermbeheer met als doel een goede en gezonde insectenpopulatie in de provinciale bermen.” Ten tweede: „Ontwikkel een concrete oplossing om de kwaliteit van het bermmaaisel inzichtelijk te maken met als doel het bevorderen van circulair hergebruik van het maaisel.”

In het artikel in Tuin en Landschap 6 lees je hoe de MowHawk afval en invasieve exoten in de berm herkent en wat dat betekent voor het bermbeheer. Heb je een digitaal abonnement? Klik dan hier voor het complete artikel.

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

Peter Bennink
Vakredacteur Peter Bennink werkt sinds 2008 bij Hortipoint. Hij is opgeleid tot vakbekwaam hovenier en schrijft onder meer over aanleg en onderhoud van particuliere tuinen en openbaar groen, gebouwgebonden groen, boomverzorging en sortiment.
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties