Muscari is bloembol van het jaar 2019

Muscari ofwel blauwe druifjes zijn uitgeroepen tot bloembol van het jaar. Dat maakte iBulb, het promotieorgaan voor de bloembollensector vandaag bekend.

Er bestaan ongeveer veertig verschillende soorten blauwe druifjes. De bekendste soort is  Muscari armeniacum. Anders dan de naam doet vermoeden, zijn ze niet allemaal blauw van kleur. Er bestaan ook paars-, roze- en witgekleurde en zelfs tweekleurige. Oorspronkelijk komen deze delicate plantjes uit het Middellandse Zeegebied, Midden-Azië en de Kaukasus. Ze zijn al vanaf 1596 te koop en kostten toen, volgens iBulb, wel 4,50 euro per bol.

Allemansvriend
Blauwe druifjes kunnen goed tegen vorst en groeien ook nog eens makkelijk. Je kunt ze in de grond laten zitten, ze verwilderen vervolgens en het worden er ieder jaar meer. De plant groeit tussen de 10 en 25 centimeter hoog en uit elk bolletje groeien meerdere ’trossen’ bloemen.

Tips van iBulb
-Voor de muskusachtige geur kun je het beste kiezen voor een van deze soorten: Muscari aucheri ’Blue Magic’, Muscari armeniacum ’Blue Spike’, Muscari botryoides ’Album’ en Muscari macrocarpum ’Golden Fragrance’.

-De meeste soorten zijn geschikt voor potten, maar de soort die hier het meest voor gebruikt wordt is Muscari armeniacum.

-Plant groepjes van minimaal 25 blauwe druifjes dicht op elkaar voor duidelijke kleureffecten.

-Combineer blauwe druifjes met Oosterse anemoon (Anemone blanda) voor een vrolijke mix.

De bloembol van het jaar wordt in deze periode gekozen om de aandacht te vestigen op het naderende bollenplantseizoen. De deelnemers van iBulb (bollenexporteurs) kiezen de bloembol van het jaar op basis van vernieuwing in het sortiment, vraag, aanbod, oogst en de bollen die in voorafgaande jaren bloembol van het jaar geworden zijn.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties