Nabootsing zon maakt onderzoek in klimaatcel representatief

    Tijdens zijn promotie-onderzoek merkt Sander Hogewoning dat resultaten van fundamenteel onderzoek vaak niet in de tuinbouwpraktijk doordringen. Om die kloof te dichten richtte hij in 2011 Plant Lighting op. De missie: praktijkgedreven onderzoek op fundamenteel wetenschappelijke basis. Aanvankelijk op een zolderkamer, maar inmiddels is het bedrijf uitgebreid tot zeven medewerkers en beschikt het over geavanceerde proefruimten en meetapparatuur.

    Kennis kun je het beste ontwikkelen in een klimaatkamer, vindt Hogewoning. „Het voordeel is dat je dit onderzoek exact kunt herhalen, in tegenstelling tot in een kas, waar de omstandigheden altijd variëren. Het nadeel is dat het onderzoek meestal niet representatief is voor de situatie in de kas.” In de klimaatcel ontbreekt namelijk het zonlicht dat in de kas binnenkomt.

    De onderzoeker heeft daarom samen met een techneut belichting ontworpen die het spectrum van de zon benadert, inclusief verrood en UV. Daarvoor gebruikt hij verschillende soorten dimbare leds. Het gepatenteerde systeem is zo te programmeren dat de zon langzaam opkomt, door de dag fluctueert met bewolking en zonnige periodes, en aan de avond weer onder gaat met een toename van verrood licht. Dit vormt de natuurlijke basis, waaraan ledlampen of Son-T kunnen worden toegevoegd.

    Lees het hele verhaal in Bloemisterij 21 of direct in het digitale magazine (alleen voor digitale abonees).

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties