Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Nabootsing zon maakt onderzoek in klimaatcel representatief

  Nabootsing zon maakt onderzoek in klimaatcel representatief

  0

  Tijdens zijn promotie-onderzoek merkt Sander Hogewoning dat resultaten van fundamenteel onderzoek vaak niet in de tuinbouwpraktijk doordringen. Om die kloof te dichten richtte hij in 2011 Plant Lighting op. De missie: praktijkgedreven onderzoek op fundamenteel wetenschappelijke basis. Aanvankelijk op een zolderkamer, maar inmiddels is het bedrijf uitgebreid tot zeven medewerkers en beschikt het over geavanceerde proefruimten en meetapparatuur.

  Kennis kun je het beste ontwikkelen in een klimaatkamer, vindt Hogewoning. „Het voordeel is dat je dit onderzoek exact kunt herhalen, in tegenstelling tot in een kas, waar de omstandigheden altijd variëren. Het nadeel is dat het onderzoek meestal niet representatief is voor de situatie in de kas.” In de klimaatcel ontbreekt namelijk het zonlicht dat in de kas binnenkomt.

  De onderzoeker heeft daarom samen met een techneut belichting ontworpen die het spectrum van de zon benadert, inclusief verrood en UV. Daarvoor gebruikt hij verschillende soorten dimbare leds. Het gepatenteerde systeem is zo te programmeren dat de zon langzaam opkomt, door de dag fluctueert met bewolking en zonnige periodes, en aan de avond weer onder gaat met een toename van verrood licht. Dit vormt de natuurlijke basis, waaraan ledlampen of Son-T kunnen worden toegevoegd.

  Lees het hele verhaal in Bloemisterij 21 of direct in het digitale magazine (alleen voor digitale abonees).

  Joef Sleegers
  Joef Sleegers werkt sinds 2006 bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft graag over innovatie en nieuwe technieken, en voelt zich thuis in een sector die ’verantwoord ondernemen’ serieus neemt.

  Reageer op dit artikel

  avatar