‘Nationaal moratorium neonicotinoïden juridisch niet uitvoerbaar’

Een volledig nationaal moratorium op alle neonicotinoïden is juridisch niet uitvoerbaar. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer nam onlangs een motie aan waarin wordt gepleit voor een moratorium op het gebruik van neonicotinoïden totdat vaststaat dat deze geen schadelijk effect hebben op bijen en de volksgezondheid. Ook werd een motie aangenomen waarin wordt gepleit voor een volledig nationaal moratorium op alle neonicotinoïden en op fipronil.

Dijksma schrijft dat op nationaal en Europees niveau gewasbeschermingsmiddelen met neonicotinoïden en fipronil recent zijn herbeoordeeld op risico’s voor bijen. Toelatingen voor middelen met hoge risico’s voor bijen zijn ingetrokken of aangepast.

Rechtsgrond
Volgens Dijksma is er geen aantoonbare aanleiding die ingrijpen door middel van een noodmaatregel rechtvaardigt. Daarmee ontbreekt volgens de staatssecretaris de rechtsgrond om toelatingen of middelen te herzien, laat staan te wijzigen of in te trekken.