Nationale Gazon Demodag in Eemnes

In een paar uur helemaal bijgepraat worden over gazononderhoud. Dat is de Nationale Gazon Demodag voor veel hoveniers. Op 20 september kunnen bezoekers terecht bij Gramefo in Eemnes voor informatie over onder meer machines, gazonmengsels, bemesting en beregening.

De Nationale Gazon Demodag wisselt iedere paar jaar van locatie. De afgelopen paar jaar was Kuypers Graszoden in Biezenmortel de gastheer, nu is het de beurt aan Gramefo in Eemnes waar de demodag in 2013 en 2014 ook al plaatsvond. Door de locatie te wisselen is het voor belangstellenden uit het hele land goed te doen om af en toe een Gazon Demodag te bezoeken.

Vijf stappen

Het Thema van de Gazon Demodag 2017 is: ’Zo maak je gazons in 5 stappen weer als nieuw’. Daarbij gaat de aandacht uit naar:

1) De bodem

2) Het gras

3) Voeding

4) Onderhoud

5) Water

Demo-terrein
Het thema wordt uitgewerkt op het demo-terrein. Hier worden acht haltes ingericht waar de leveranciers hun machines en technieken laten zien. Bezoekers krijgen uitgebreide tekst en uitleg over de verschillende onderdelen van grasonderhoud.

Limagrain Advanta en DCM hebben eerder dit jaar al proefveldjes voorbereid. Op die van Advanta staan verschillende gazon- en veldbloemenmengsels. Veldbloemen zijn erg populair de laatste jaren. Advanta heeft elf bloemenmengsels voor verschillende toepassingen met verschillende eigenschappen zoals groenblijvend, éénjarig et cetera.

Op de proefveldjes van DCM is te zien hoe gras en vaste planten groeien met verschillende manieren van bemesting.
Kraakman Perfors laat machines zien voor gazononderhoud zoals accumaaiers, walsmaaiers met cirkelmes en een parcours waar verschillende merken robotmaaiers te zien zijn, onder meer Etesia, John Deere en Viking.

Organisatie
De dag wordt georganiseerd door Limagrain Advanta, meststoffenleverancier DCM en mechanisatiebedrijf Kraakman Perfors.
Daarnaast zijn er standhouders en bedrijven die demonstraties geven zoals Stierman De Leeuw, Etesia, Vredo, Gramefo, Van den Borne, Fertilab, Veluwe Plant, Pireco, Biocontrole, AB en Josta.

Volgens de organisatoren gaat het goed met de populariteit van gras in Nederland. René de Munnik van Limagrain: „Uit onderzoek naar het gebruik van gras in de openbare ruimte blijkt bijvoorbeeld dat gras veel teruggeeft aan de samenleving. De afvoer van hemelwater wordt bevorderd door gras, wat weer interessant is in combinatie met afkoppeling en pieken in de neerslag. Denk ook aan verminderde opwarming in stedelijk gebied waar grasoppervlakten voor veel verkoeling zorgen.”

Ook bij particulieren blijft gras onverminderd populair. Gastheer Frank Fokker van Gramefo: „Vaak is een hovenier al een maand bezig in een tuin voor uiteindelijk het gras erin gaat. Maar pas als het gazon verschijnt, ligt er een glimlach op het gezicht van de klant.”

Entree is, na inschrijving, gratis.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties