Natuur helpt bij psychisch herstel

Herstellen van stress gaat beter in een landelijke en natuurlijke omgeving dan door te winkelen in de stad. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden onder leiding van psycholoog Henk Staats.

Universitair docent Staats en zijn collega’s deden onderzoek naar de restoratieve waarde van leefomgevingen. Dat is de mate waarin een omgeving bijdraagt aan psychisch herstel na stress of geestelijke vermoeidheid. Het onderzoek werd uitgevoerd onder enkele honderden studenten in Nederland, Zweden en de Verenigde Staten.

Parken
De onderzoekers vergeleken de restoratieve waarde van alledaagse gedragingen zoals cafébezoek, zitten in het park en recreatief winkelen. Daaruit bleek dat parken hoog worden gewaardeerd voor herstel, en winkelstraten en cafés juist minder naarmate mensen vermoeider zijn.

De onderzoeksresultaten geven aan dat winkelen of cafébezoek in gezelschap van vrienden en familie de ervaring positief beïnvloedt. In het park maakt gezelschap echter geen verschil voor de beleving van herstel.

Groene stad
De onderzoekers verwachten dat vergroening van de Nederlandse binnensteden een positieve bijdrage kan leveren aan de geestelijke gezondheid van de inwoners. Het zal de restoratieve kwaliteit van de steden ten goede komen.

Lees het volledige artikel Urban Options for Psychological Restoration: Common Strategies in Everyday Situations