Natuurlijke bestrijding eikenprocessierups vergt lange adem

Natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups is hot. Volgens een peiling van de NOS verdrievoudigt dit jaar het aantal gemeenten dat inzet op natuurlijke vijanden van de epr.

De toegenomen belangstelling volgt op een aantal geslaagde proeven. Een van de meest opzienbarende presentaties op de Landelijke Bijeenkomst Eikenprocessierups afgelopen september, was die van entomologe Silvia Hellingman. Zij presenteerde de resultaten van haar proef met natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups in de gemeente Westerveld.

80% reductie

Maar liefst 80% reductie van de plaagdruk wist zij te realiseren met een combinatie van nestkastjes, zakjes met gaasvliegen, bloemenmengsels en kastjes met sluipvliegen en -wespen. Een resultaat dat vergelijkbaar met bespuitingen met nematoden of XenTari.

Deze vorm van bestrijding gaat echter niet vanzelf. Het vergt een lange adem, discipline en je moet in eerste instantie niet bang zijn voor een flinke hoeveelheid eikenprocessierupsen.

Lees in Tuin en Landschap nr 1 van 2020 (inlog) wat er allemaal komt kijken bij de natuurlijke bestrijding van eikenprocessierups.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties