Natuurmonumenten doet onderzoek naar natuur in de tuin

Natuurmonumenten lanceert maandag 20 april het Nationale Tuinonderzoek. Doel is om inzicht te krijgen in de hoeveel ruimte die de natuur krijgt en kán krijgen in onze tuinen. En deelnemers motiveren om hun tuin te vergroenen.

Mathiska Lont is boswachter bij Natuurmonumenten en geeft regelmatig tuintips aan leden of op social media. „In deze rare tijden snakken mensen naar natuur, maar tegelijkertijd is er in veel tuinen amper een grasspriet te bekennen. In het onderzoek vragen we mensen hoe hun tuin er nu uit ziet. Hoeveel bestrating heb je, is er nestgelegenheid? Daarna vragen we of de deelnemers hun tuin komend jaar willen vergroenen.”

Meedoen kan via www.natuurmonumenten.nl/tuinonderzoek. Met de antwoorden krijgt Natuurmonumenten inzicht in de staat van de Nederlandse tuin en of mensen bereid zijn om meer ruimte voor groen in hun tuin te creëren.

„Nu de kans steeds groter wordt dat we ook de zomervakantie in de achtertuin moeten doorbrengen, hopen we dat mensen meer dan ooit bereid zijn natuur in de tuin meer ruimte te geven. Wel zo gezellig en mooi, en nog goed voor de biodiversiteit ook.”

Landschap

Tuinen vormen een landschap waar veel dieren wonen. Huismussen, zwaluwen, vleermuizen en wilde bijen maken in of aan onze huizen hun nest. Door moderne bouwtechnieken en verstening is daarvoor steeds minder ruimte beschikbaar. Heggen maakten plaats voor schuttingen, beplanting voor bestrating. En ook eenvoudige en waardevolle grote en kleine ‘overhoekjes’ – van bladerhoop tot braakliggend weitje – worden schaars.

Biodiversiteit onder druk

Het aantal insecten neemt dramatisch af, tonen Nederlandse én internationale onderzoeken keer op keer. In ons land wordt meer dan de helft van de 360 soorten wilde bijen bedreigd. De natuur in Nederland is uit balans. Zonder bomen geen bloesem, zonder bloesem geen insecten, zonder insecten geen vogels.

Lont: „Juist die variatie is belangrijk om alles in evenwicht te houden. Ruim 56.000 hectare grond in Nederland is privétuin en daar werkt het precies hetzelfde: hoe meer variatie, hoe beter. De inrichting van tuinen is, zeker binnen de stedelijke omgeving, voor biodiversiteit zeer belangrijk.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties