Natuursteensector maakt afspraken over productie en inkoop

De Nederlandse en Vlaamse natuursteensector heeft, samen met overheden, ontwikkelingsorganisaties en vakbonden, afspraken gemaakt over productie en inkoop van natuursteen. Deze moet en kan eerlijker, vinden de partijen.

Natuursteen wordt veel gebruikt in tuinen en in de openbare ruimte, maar ook voor grafstenen en monumenten. In Nederland en België werken honderden bedrijven die gespecialiseerd zijn in het importeren en verwerken van natuursteen.

Kinderarbeid

De winning van natuursteen vindt vooral plaats in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Hierbij is regelmatig sprake van omstandigheden waarbij mensenrechten worden geschonden. Denk aan kinderarbeid. Ook ontstaat vaak ernstige milieuschade bij de verwerking.

Door verantwoord in te kopen valt een hoop te winnen, is het idee. Ook wil de sector de problemen beter in kaart brengen. Het convenant, dat wordt ondertekend in Brussel, ligt op het vlak van Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO). Het is de eerste keer dat een dergelijke initiatief in meer landen tegelijk van start gaat.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties