Nederland scoort matig op lijst groene wereldsteden

Amsterdam en Rotterdam scoren matig op de nieuwe HUGSI-wereldranglijst. Op de lijst staan 98 wereldsteden, gerangschikt op hoe groen deze steden zijn en hoe gezond dit groen is.

Durban groenste stad van de wereld
Durban in Zuid-Afrika is volgens de HUGSI-lijst de groenste stad van de wereld. (Foto: Shutterstock)

De lijst wordt aangevoerd door Durban in Zuid-Afrika, gevolgd door Rio de Janeiro in Brazilië en Austin in de Verenigde Staten. De hoogst genoteerde Europese stad is Genève. In Nederland zijn alleen Amsterdam en Rotterdam opgemeten, zij staan respectievelijk op de 59e en 68e plaats van de HUGSI-lijst.

HUGSI, een afkorting voor Husqvarna Urban Green Space Index, geeft onder meer inzicht in het percentage groen in de stad, de verdeling van het groen over de stad, de gezondheid van die vegetatie, de groene ruimte per persoon en het aantal bomen per begroeid gebied. Dit is bepaald door metingen via satellietbeelden in combinatie met kunstmatige intelligentie en deep learning-technieken. Husqvarna werkt hiervoor samen met 20tree.ai.

Lima scoort het slechtst
In totaal zijn wereldwijd 98 steden gemeten. De steden zijn aangesloten bij C40, een netwerk van wereldsteden die zich inzetten om klimaatverandering aan te pakken. In de groenste stad Durban heeft elke inwoner maar liefst 185,8 m2 groen ter beschikking, in Rotterdam is dat 115,7 m2 en in Amsterdam slechts 70,1 m2. Dat is altijd nog veel meer dan hekkensluiter Lima in Peru, daar moeten de ruim 9 miljoen inwoners (gemeten in 2015) het met 4,3 m2 groen per persoon doen.

Dat Rotterdam toch lager op de ranglijst is geëindigd dan Amsterdam lijkt te komen omdat de hoofdstad net wat meer groen heeft (30% van de stad is groen, tegenover 26% in Rotterdam), dit groen iets beter over de stad is verdeeld en omdat Amsterdam een groter aantal bomen heeft.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties