Nederlands InsideOutside ontwerpt park onder Morandibrug

Het Nederlandse InsideOutside heeft de internationale prijsvraag voor een stadspark onder de Morandibrug in Genua gewonnen. De brug stortte in augustus 2018 in en wordt momenteel naar een nieuw ontwerp van Renzo Piano herbouwd.

Morandi Brug Genua Stadspark Inside Outside
De ingestorte Morandibrug in het Italiaanse Genua. (Foto: Shutterstock)

Voor het ontwerp heeft InsideOutside onder leiding van Petra Blaisse onder anderen samengewerkt met de Italiaanse architect Stefano Boeri, bekend van het verticale bos in Milaan. De gemeente Genua koos hun ontwerp uit 31 inzendingen.

Op 14 augustus 2018 stortte de 45m hoge Morandibrug deels in. Daarbij kwamen 43 mensen om het leven. Momenteel wordt de brug herbouwd, hij overspant zowel de Polcevera-rivier als een aantal verkeerswegen en twee onbegaanbare treinrailzones.

Uitgesproken lineair karakter
Het landschap onder de Morandibrug heeft door de genoemde doorsnijdingen een uitgesproken lineair karakter. Dit is als uitgangspunt genomen voor het ontwerp. Het nieuwe stadspark bestaat uit lineaire stroken die parallel aan elkaar liggen. De stroken zijn tussen de 7 en 20 meter breed en worden in de lengterichting van elkaar gescheiden door aangrenzende paden.

Elke strook vertegenwoordigt een eigen tuintypologie – waarbij zowel de bodemsamenstelling als de beplanting verschillen. 43 verschillende boomsoorten, waarvan de meeste al in de bestaande bossen rondom groeien, worden gesystematiseerd over het park verdeeld.

Rode cirkel
Een zigzaggend pad verbindt het oostelijke en westelijke deel van de Polcevera-vallei. Dit pad loopt dwars door de Noord-Zuid georiënteerde stroken en sluit aan op de alles-verbindende Cerchio Rosso, de rode cirkel, van architect Boeri.

De rode, stalen cirkel is een eerbetoon aan het industriële verleden van Genua. De cirkel, waar fiets- en voetpaden doorheen lopen en waar rust- en zitplekken geïntegreerd worden, zweeft boven het landschap of snijdt erdoorheen. Samen met het stadspark zorgt de cirkel ervoor dat alle afzonderlijke delen van de vallei herenigd worden.

Morandi Genua Polcevera Petra Blaisse
Plattegrond van het nieuwe stadspark. Behalve de grote rode cirkel van Boeri is in het hart van het park ook de kleinere bomencirkel te zien ter nagedachtenis aan de 43 slachtoffers.

Bomencirkel ter nagedachtenis
In het hart van het stadspark komt ook een groot herdenkingsplein ter nagedachtenis aan de 43 slachtoffers van de brugramp. Op dit herdenkingsplein, genaamd Genova nel Bosco, worden 43 verschillende bomen naast elkaar in een dubbele cirkel opgesteld. Voor ieder slachtoffer één boom.

Het nieuwe Parco del Polcevera biedt volgens InsideOutside aan bewoners en werkenden op loopafstand plezier en ontspanning. ’Een energieke ontmoetingsplek in de open lucht waar men kan wandelen, waar bloemen, groente en fruit geplukt en geoogst kunnen worden en waar men kennis opdoet over de natuur. Een rijkdom aan (geurende) planten, aan (beschutting gevende, schaduwwerpende en reinigende) bomen en verschillende waterpartijen’.

 

Morandi Polcevera Genua Petra Blaisse
Het nieuwe stadspark heeft een uitgesproken lineair karakter.
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties