Hortipoint Nederlandse Chelseatuin wordt opnieuw aangelegd in Leeuwarden

  Nederlandse Chelseatuin wordt opnieuw aangelegd in Leeuwarden

  0

  Wie in 2016 niet naar de Chelsea Flower Show is geweest om daar de Nederlandse verftuin te zien, krijgt dit jaar een tweede kans. Omdat Leeuwarden in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa is, wordt de Chelseatuin daar opnieuw aangelegd.

  Nederlandse Chelseatuin

  De AkzoNobel Honeysuckle Blue(s) Garden, zoals de tuin volledig heet, is ontworpen door kunstenaar Claudy Jongstra en tuinontwerper Stefan Jaspers. Tijdens de Chelsea Flower Show van 2016 in Londen was de tuin vijf dagen lang te bewonderen. Het ontwerp liet de werkpraktijk van Jongstra zien, zij maakt vilten kunstwerken van schapenwol die met historische verfplanten van kleur is voorzien. Deze historische verfgewassen – waaronder wede, kamille, brandnetel, valeriaan en goudsbloem – waren in de tuin aangeplant. De tuin werd bekroond met de Silver-Gilt medaille in de categorie Fresh Gardens.

  Onderdeel groter ontwerp
  Op één van de binnenplaatsen van de Blokhuispoort, de voormalige gevangenis van Leeuwarden, wordt de tuin komend jaar opnieuw aangelegd. Vanaf begin april zal hij dan zes maanden lang te bezichtigen zijn. Tuinontwerper Stefan Jaspers legt uit dat de tuin onderdeel is van een groter ontwerp. Als bezoeker maak je een wandeling door een grote verfplantentuin om te eindigen bij de Chelseatuin.

  Het opnieuw aanleggen van de verfplantentuin is één van de evenementen die door Farm of the World van Claudy Jongstra wordt georganiseerd in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa. Farm of the World geeft komend jaar diverse workhops, lezingen en rondleidingen.

  Nederlandse Chelseatuin

   

  Reageer op dit artikel

  Laat als eerste een reactie achter.

  avatar