Nederlandse ontwerpers op Amerikaanse tuinenshow

  Over ruim een week opent de Philadelphia Flower Show, het grootste en oudste tuinbouwevenement van Amerika. ’Holland, flowering the world’ is het thema. Drie Nederlandse ontwerpers maken hun opwachting.

  Nico Wissing is de hoofdontwerper. Hij heeft een duidelijke boodschap aan de bezoekers van de show. Weg met de aangeharkte ruimte, geef de natuur ruim baan in de tuin en je voelt jezelf meer mens.

  Tulpen. Daarmee associeert de gemiddelde Amerikaan Nederland. Ontwerper Carrie Preston borduurt op dit clichébeeld voort, door in haar showtuin een andere typisch Nederlandse bollenbeplanting de hoofdrol te laten spelen: de stinzenplanten. Maar dan wel met een Amerikaanse twist.

  De derde Nederlandse ontwerper op de Philadelphia Flower Show is Bart Hoes. Hij heeft voor de Amerikaanse show een urban jungle ontworpen; een stadstuin waarin de nadruk ligt op het zelf verbouwen van eetbare gewassen en opvangen en gebruiken van regenwater.

  Van 11 t/m 19 maart vindt de Philadelphia Flower Show plaats. Het wordt georganiseerd door de Pennsylvania Horticultural Society. In 1829 vond de eerste editie plaats. In totaal is de indoor beurs zo’n 40.500 m2 groot. Op de show zijn tientallen tuinen te zien, naast de drie Nederlandse ontwerpers, leggen hoveniersbedrijven en scholen tuinen aan. Ook zijn er diverse exposities van floristen en plantenverenigingen.

  In nummer 5 van Tuin en Landschap dat op 10 maart op de mat ligt, verschijnen drie uitgebreide verhalen over de drie Nederlandse showtuinen.