Tuin en Landschap nieuws Nederlandse Rondhoutveiling levert recordbedrag op voor iep

Nederlandse Rondhoutveiling levert recordbedrag op voor iep

0

Een kavel iep leverde op de 24e Nederlandse Rondhoutveiling op zaterdag 29 februari maar liefst 925 euro per m³ op. Dit is de hoogste prijs per m³ ooit op de Nederlandse Rondhoutveiling voor een iep. De prijs benaderde de recordopbrengst van de afgelopen 5 jaar. In 2017 ging een Amerikaanse eik voor 940 euro per m³ van de hand.

Andere ’klappers’ tijdens de veiling waren kavels iep voor €775, €700 en €675 per m³, een kavel eik voor €475 per m³, een zwarte noot voor €725 per m³ en een kavel plataan voor €525 per m³.

Alexander Pechtold

Veilingmeester was Alexander Pechtold. Het was volgens de organisatie een geslaagde vuurdoop voor de nieuwe veilingmeester: „Met veel humor ging hij in een rap tempo door het grote aanbod kavels heen.”

Nieuwe projectleider

De nieuwe projectleider Pieter Westerhof was blij met het verloop van de veiling: „Ik ben heel tevreden, we zijn bijna al het hout kwijt, en voor goede prijzen. Veel enthousiaste reacties van de kopers, die blij zijn met het hout. Er waren wat verrassingen, zoals de hoge prijs voor de iep en de plataan. En een aantal douglassen uit België brachten 220 euro de kuub op, dat was wel heel verrassend en positief.”

Over de veiling

Elk jaar organiseren de Bosgroepen op de laatste zaterdag van februari de Nederlandse Rondhoutveiling. Op deze veiling wordt hout van Nederlandse, en voor een klein deel ook van Belgische en Duitse bodem, geveild. Het gaat om rondhout van bovengemiddelde kwaliteit dat wordt gebruikt voor bijzondere toepassingen zoals meubels, kunstvoorwerpen, restauraties, vloeren en boten. De veiling trekt dan ook ieder jaar veel verschillende bezoekers.

Peter Bennink
Vakredacteur Peter Bennink werkt sinds 2008 bij Hortipoint. Hij is opgeleid tot vakbekwaam hovenier en schrijft onder meer over aanleg en onderhoud van particuliere tuinen en openbaar groen, gebouwgebonden groen, boomverzorging en sortiment.

Reageer op dit artikel

avatar