Hortipoint Nederlandse Tuinenstichting sluit zich aan bij Operatie Steenbreek

  Nederlandse Tuinenstichting sluit zich aan bij Operatie Steenbreek

  0

  De Nederlandse Tuinenstichting (NTs) heeft zich aangesloten bij Operatie Steenbreek. De doelstellingen van NTs sluiten naadloos aan bij die van Operatie Steenbreek. Beide organisaties streven naar een zo groen mogelijke leefomgeving met kwaliteit.

  De Nederlandse Tuinenstichting zet zich sinds haar oprichting in 1980 in voor de  instandhouding van bestaand waardevol groen en stimuleert onder meer met haar  project ‘Sociaal Tuinieren​’. „Ons project Sociaal Tuinieren heeft tot doel dat tuinen die destijds onderdeel van het  ontwerp van de wijk waren, door gebrek aan onderhoud verstenen en daarmee het  leefklimaat in de wijk verlagen”, zegt ​Hein Krantz​, voorzitter van de NTs. „We doen dit  project samen met de woningbouwvereniging en de bewoners.”

  Bewust maken

  Operatie Steenbreek heeft als doel het tegengaan van de verstening in de particuliere  tuin. ​Wout Veldstra​, voorzitter van Operatie Steenbreek: „We willen bewoners  bewust maken van de nadelige gevolgen van te veel steen in de tuinen. Stenen tuinen zijn immers slecht voor de biodiversiteit en voor de klimaatverandering. Meer groen in de tuin zorgt voor meer leven, voor wateropvang en – niet onbelangrijk – voor  verkoeling.”

  Groen erfgoed

  NTs zet zich samen met haar achterban in voor het  bewaken van het groene erfgoed, het stimuleren van tuinbezoek en het vergroenen  van gemeenten. Daarnaast zorgt NTs voor aandacht voor nieuwe bijzondere  tuinen: het erfgoed van de toekomst.

  Operatie Steenbreek is officieel in 2015 van start gegaan. Bij de oprichting van de  stichting waren er vijf gemeenten aangesloten (Groningen, Leeuwarden, Amersfoort,  Eindhoven en Den Haag). Inmiddels is dit aantal uitgegroeid naar een kleine tachtig  gemeenten.

  Reageer op dit artikel

  avatar