‘Nee, tenzij’ voor chemische bestrijding sportvelden

Er komt geen uitstel van vijf jaar voor het gebruik van middelen op sportvelden. Dat heeft staatssecretaris Van Veldhoven van Milieu donderdag gezegd tijdens een debat over gewasbeschermingsmiddelen.

Van Veldhoven houdt vast aan de afspraak om in 2020 te stoppen met chemische bestrijding op sportvelden. Volgens de staatssecretaris is op veel plekken al aangetoond dat onkruidbestrijding ook zonder chemische middelen kan. Wel zijn er nog een aantal problemen met weegbree en schimmels, met name in voetbalstadions.

Nee, tenzij

Vanaf het seizoen 2020 geldt het principe ‘nee, tenzij’. Hierbij wordt de noodzaak om in bepaalde gevallen toch middelen te gebruiken onafhankelijk getoetst. Dit geldt voor een periode van twee jaar.

Van Veldhoven zei ook dat Rijkswaterstaat nog enkele lopende contracten heeft waarbinnen is vastgelegd dat chemische bestreden wordt. Dit loopt nog tot 2021. Ook wordt bij Prorail gekeken om het middelengebruik af te bouwen. Hierbij is veiligheid leidend. Ook hier zal het principe ‘nee, tenzij’ worden gehanteerd.

Particulier gebruik

De staatssecretaris herhaalde ook dat er wordt gewerkt aan een verbod voor particulieren. Het wetsvoorstel hiervoor zal deze zomer juridisch worden getoetst, en kan daarna aan de Tweede Kamer worden voorgelegd.

Wel waarschuwde Van Veldhoven voor ‘uitwijkgedrag’. Nu al is zichtbaar dat particulieren in plaats van bijvoorbeeld glyfosaat organische zuren zoals schoonmaakazijn gebruiken of chloor. Volgens Van Veldhoven moeten particulieren worden geïnformeerd zodat ze niet naar chloor of azijn grijpen om het tuinpad schoon te maken. Ook de tuinbranche moet hierbij worden betrokken.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties