BLOG: Neem de tijd

  Gisteren had ik een afspraak bij boomkweker Chris om een aantal bomen uit te kiezen. Een bezoek aan zijn kwekerij is een cadeautje. Bij Chris word je niet ontvangen door prachtige langbenige dames achter een balie, maar in een stoffig kantoortje waar het wemelt van boeken, zaden en prullaria.

  Het kacheltje brandt en er staat een thermoskan koffie. Het is een magische plek tussen honderden bomen. En het prettigst is: Chris neemt de tijd voor je. Hier vergeet ik de klanten die ik moet bellen, de ontwerpen die ik moet maken en de offertes die de deur uit moeten.

  Met Chris drink ik koffie, praat over thuis en struin over de kwekerij. Toen ik er voor het eerst kwam, frustreerde dat: ondanks mijn hbo-opleiding kende ik geen boom. Chris kweekt voornamelijk bijzonderheden. Bij elk exemplaar heeft hij een verhaal.

  We verbazen ons over de bast van Heptacodium jasminoides en de herfstkleur van Nyssa sylvatica. We ervaren de bedwelmende herfstgeur van Cercidiphyllum japonica. Gefrustreerd vertelt hij over de teleurstelling in de Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’ waarvan hij de moederboom heeft staan. De soort blijkt niet bestand tegen rukwinden en dus ligt er veel windschade dankzij de eerste herfststorm.

  Tijd is een kostbaar iets. Ik las dat een mens gemiddeld 4.000 weken te leven heeft. En de weken gaan snel! Je kunt met die korte tijd op twee manieren omgaan: zoveel mogelijk dingen proppen in de geringe tijd en gefrustreerd zijn omdat je altijd tijd tekort komt.

  Beter is het om keuzes te maken. Zet maar een aantal zaken op de fuck-it-lijst, je krijgt toch niet alles gedaan! Focus op dingen die er werkelijk toe doen. En wat is mooier dan tijd hebben voor een ander? Zoals Chris. Het zal u bevallen. Uw klanten en andere mensen om u heen ook.

  guest
  1 Reactie
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Rozemarijn
  Rozemarijn
  10 maanden geleden

  Mooi. Fijn de er nog ‘Chrissen’ zijn..