Neerslagtekort kan verder oplopen door warm en droog weer

Het landelijk neerslagtekort is afgelopen twee weken iets gestabiliseerd, maar nog steeds relatief groot. Komende weken wordt droog en zeer warm weer verwacht, waardoor het tekort weer kan oplopen. Dat staat in Droogtemonitor van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) van 4 augustus.

Momenteel ligt het neerslagtekort met 217 mm boven het gemiddelde van de vijf droogste jaren. Wel zit 2020 inmiddels ruim onder het tekort van 2018 en van het recordjaar 1976. De komende twee weken loopt het tekort naar verwachting op tot gemiddeld 244 mm.

Regionale verschillen

Opvallend zijn de grote regionale verschillen. In veel gebieden zijn de grondwaterstanden nog niet hersteld van het droge voorjaar. Vooral op de hoge zandgronden in Midden-, Zuid- en Oost-Nederland zijn de grondwaterstanden laag tot zeer laag. Ook gelden in diverse gebieden nog beperkingen voor onttrekking van oppervlaktewater en geldt in de omgeving van enkele Natura 2000-gebieden een verbod op de onttrekking van grondwater.

De verwachting is dat de komende twee weken het waterverbruik als gevolg van de warmte en droogte hoog zal zijn. Drinkwaterbedrijven blijven daarom gebruikers zoals tuinbezitters oproepen om bewust om te gaan met drinkwater.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties