Neerslagtekort ligt momenteel twee weken voor op 2018

Het gemiddelde neerslagtekort voor Nederland bedraagt momenteel 100 mm. Daarmee loopt dit droogteseizoen bijna twee weken voor op het tekort in 2018, toen pas op 14 juni een tekort van 100 mm werd bereikt.

Kijken we naar de verwachtingen voor de komende twee weken, dan ligt het neerslagtekort dit seizoen op koers van de 5% droogste jaren. In 2018 werd dat punt op 21 juni bereikt. In de huidige verwachting zit evenwel ook een kans op meer neerslag, waardoor het tekort minder snel kan oplopen.

Recordjaar 1976

Vorig jaar bleef het vanaf juni vrijwel onafgebroken droog en extreem warm tot en met half augustus, waardoor het neerslagtekort korte tijd zelfs hoger lag dan in het recordjaar 1976.

Doordat het nu voor het tweede jaar op rij lange tijd droog is, met lagere grondwaterstanden tot gevolg, kunnen de schadelijke effecten voor natuur en gewassen zich sneller doen gelden.

Wel hebben de waterschappen zich na het uitzonderlijke droge jaar 2018 beter voorbereid en wordt het water dat er is zo veel mogelijk vastgehouden. Ook in het IJsselmeergebied wordt extra water vastgehouden.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties