Tuin en Landschap nieuws Neerslagtekort stijgt, Vitens start campagne waterverbruik

Neerslagtekort stijgt, Vitens start campagne waterverbruik

0

Terwijl het voorjaar nog maar net is begonnen, zit het neerslagtekort in Nederland nu al op het niveau van de 5% droogste jaren. Waterbedrijf Vitens is daarom een campagne begonnen om Nederlanders bewust te maken van hun watergebruik.

Het actuele neerslagtekort laat zien dat we half april al op het niveau zitten van de 5% droogste jaren.

Uit onderzoek in opdracht van Vitens blijkt dat Nederlanders hun watergebruik zwaar onderschatten. Zo denken de meeste mensen dat ze elke dag 60 liter drinkwater verbruiken, terwijl dit in werkelijkheid 120 liter is, het dubbele. Ook wordt er nog weinig gedaan aan wateropvang om de planten in de tuin water te geven. Van de mensen met een tuin, maakt slechts een derde gebruik van een regenton.

Waterbesparing

Vitens zet met het oog op de toenemende droogte vol in op waterbesparing. Zo wordt samen met de provincies en de waterschappen gewerkt aan een duurzame drinkwatervoorziening voor de toekomst.

Jelle Hannema, directievoorzitter bij Vitens: „We moeten er rekening mee houden dat de voorraad zoet water in Nederland beperkt is. En dat we er zuinig mee moeten omgaan. Tijdens de droge periode levert Vitens soms wel 140% van de normale hoeveelheid. Dat zijn dagelijks miljoenen liters water extra. Als we zo doorgaan, gebruiken we in 2050 met z’n allen 30% meer drinkwater. Dat moeten we niet willen. Laten we er samen voor zorgen dat we verstandig omgaan met ons water en erbij stilstaan wat we ermee doen.”

Een kwartier de tuin sproeien kost 100 liter water. Met water uit een regenton kan dus flink worden bespaard. (Foto: Shutterstock)

Tips voor minder waterverbruik

Tips voor minder waterverbruik zijn onder andere minder lang douchen, lekkende kranen repareren en het hele jaar door water uit een regenton gebruiken. „Een kwartier de tuin sproeien kost 100 liter water. Hemelwater is gratis en perfect om planten water te geven of de auto schoon te maken. En wist je dat je er ook je ramen mee kunt lappen?”

Ralph Mens
Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van Tuin en Landschap.

Reageer op dit artikel

avatar