NEN komt met norm voor bestrijding waterplanten

NEN ontwikkelt een NTA (Nederlandse Technische Afspraak) voor de bestrijding van woekerende waterplanten. Deze invasieve exoten vormen voor waterbeheerders steeds meer problemen. De aanwezigheid van deze planten vormt een gevaar voor de biodiversiteit en vermindert de bruikbaarheid van wateren.

Om deze planten te bestrijden worden op dit moment verschillende methodes ingezet. De ene methode blijkt daarbij effectiever te zijn dan de andere. Ter verbetering van de bestrijding van woekerende waterplanten gaat NEN een Nederlandse technische afspraak (NTA) ontwikkelen waarin wordt beschreven hoe de ’harkmethode’ op de juiste wijze toegepast wordt.

Inhoud NTA

Deze afspraak gaat onder meer over een vereist opleidingsniveau van de bediener van de apparatuur. Daarnaast gaat de afspraak over de juiste manier van toepassen van de methode en het monitoren van de planten met daaraan gekoppelde bestrijdingsacties.

Deze norm kunnen overheden en aannemers vervolgens gebruiken bij het maken van afspraken. Bijvoorbeeld in het geval van aanbestedingen. Belanghebbenden kunnen zich aanmelden om mee te praten en schrijven aan deze nieuwe NTA. Zij kunnen zich melden bij NEN, onder andere via mm@nen.nl.

NVWA

Meer informatie over de invasieve waterplanten in Nederland is te vinden in de veldgids van de NVWA. Hierin staat informatie over de herkenning van de verschillende soorten. In de gids staan de 22 uitheemse aquariumplanten of vijverplanten die de meeste overlast en schade aan de natuur veroorzaken. De veldgids gaat daarnaast ook in op de bestrijding, maar schrijft niet precies voor hoe die bestrijding plaats moet vinden.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties