Neonicotinoïden mogelijk schadelijk voor zenuwstelsel

Twee neonicotinoïden die ook in de groensector worden gebruikt, acetamiprid en imidacloprid, zijn mogelijk schadelijk voor de ontwikkeling van het menselijk zenuwstelsel. Dat concludeert de Europese voedsel- en warenautoriteit EFSA op basis van bestaand onderzoek.

Acetamiprid is de werkzame stof van het insectenbestrijdingsmiddel Gazelle. Dit middel is toegestaan in openbaar groen, met uitzondering van grasvegetaties. Imidacloprid is de werkzame stof in enkele niet-professionele insecticide. Daarnaast zit de stof ook in Merit Turf, een professioneel insectenbestrijdingsmiddel in openbare grasvegetatie en de graszodenteelt.

De EU stelde eerder dit jaar al een tweejarig verbod in op een drietal neonicotinoïden, imidacloprid, thiamethoxam en clothianidin. Dit was in verband met de mogelijke link met bijensterfte.

EFSA heeft vanwege de nieuwe bevindingen de blootstellingsnormen van acetamiprid en imidacloprid verlaagd. Voor acetamiprid wordt de blootstellingsnorm verlaagd van 0,07 mg/kg naar 0,025 mg/kg en voor imidacloprid van 0,08 mg/kg naar 0,06 mg/kg.

Ook wordt meer onderzoek gelast naar de neurotoxiciteit van alle neonicotinoïden.

Kijk hier voor meer informatie over dit besluit.