Vakblad voor de Bloemisterij Energie Nieuwe én bestaande biomassainstallaties krijgen het lastig

  Nieuwe én bestaande biomassainstallaties krijgen het lastig

  0

  De Sociaal Economische Raad adviseert het Kabinet om de subsidies voor het gebruik van laagwaardige biomassa voor energieopwekking af te bouwen. Glastuinbouw Nederland ziet laagwaardige biomassa echter als een belangrijke energiebron om de klimaatdoelstellingen te halen. Biomassa zou vooral kunnen worden ingezet om pieken af te vlakken. In een fossielvrije glastuinbouw kunnen de basis- en middenlast dan worden ingevuld met aardwarmte of restwarmte.

  De meeste bezwaren tegen energie uit biomassa hebben betrekking op het stoken van geïmporteerde houtpellets. In de glastuinbouw worden overwegend houtchips gebruikt, die bestaan uit lokaal resthout. In stonden in 2018 ruim veertig bioinstallaties, en dat zijn er sindsdien nog meer geworden.

  Aan de bestaande subsidies wordt niet getornd, heeft de minister van EZK al laten weten. Desondanks krijgen bestaande installaties ook een probleem: zij moeten binnen enkele weken een vergunning zien te regelen in verband met de stikstofwetgeving.

  Is het wel terecht dat er zo negatief wordt gedacht over biomassa als energiebron? Lees het hele verhaal vrijdag in Bloemisterij, of nu meteen in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees).

  Joef Sleegers
  Joef Sleegers werkt sinds 2006 bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft graag over innovatie en nieuwe technieken, en voelt zich thuis in een sector die ’verantwoord ondernemen’ serieus neemt.

  Reageer op dit artikel

  avatar