Nieuwe opleiding ‘Aankomend Projectleider’ van start

Onder de vlag van VHG Brancheopleiding is de nieuwe opleiding ‘Aankomend Projectleider’ van start gegaan. Deze nieuwe opleiding is speciaal ontwikkeld voor een vakbekwaam hovenier die al enige tijd werkt in de groenbranche.

De opleiding is gericht op leidinggeven, calculatie en werkvoorbereiding, projectmanagement en alles wat er komt kijken bij het realiseren van groenprojecten. De vaktechnische onderbouwing is hierin de hoofdzaak.

„Het is een heel geschikte keuze voor wie een functie ambieert als voorman/uitvoerder of werkvoorbereider”, vindt Jeroen Zijlmans, beleidsmedewerker Onderwijs bij VHG. „Dat zijn de functies waar bedrijven het eerste behoefte aan hebben als de economie straks weer aantrekt.”

Alternatief voor BBL
De opleiding is een initiatief van TRI Zuid-Nederland en VHG Brancheopleiding, in samenwerking met Helicon Opleidingen, Edudelta College en het Wellantcollege. Zij bieden hiermee een alternatief voor de niveau 4 BBL-opleiding.

Aanleiding is het feit dat het groene beroepsonderwijs onder invloed van Haagse regelgeving steeds algemener wordt. Algemene vakken als Nederlands en vreemde talen maken een steeds groter onderdeel uit van de opleiding. Vooral in de niveau 4-opleiding voor BBL’ers (4 dagen werken, 1 dag school) heeft dit tot gevolg dat veel jongeren afhaken.

Heidi Hekman, docent groen aan het Wellantcollege in Houten, ziet de nieuwe opleiding als een goed alternatief voor de BBL-opleiding. „Wij geloven hierin. Vooral ook omdat de inhoud aan de orde komt in opdrachten die aansluiten op de dagelijkse praktijk.” Op 18 november zijn veertien deelnemers met de opleiding in Houten begonnen.

Drie locaties
De opleiding vindt plaats op drie locaties: Steenbergen, Eindhoven en Houten. In Eindhoven beginnen twintig deelnemers op 1 december met de opleiding bij Helicon Opleidingen. In Steenbergen staat de teller bij EduDelta op dertien deelnemers voor de eerste lesavond op 2 december.

De deelnemers volgen de lessen grotendeels in de avonduren. De opleiding komt in aanmerking voor Collandsubsidie.