Nieuwe spelers bieden Westlandse tuinders havenwarmte, CO2 en gietwater

    Over vier jaar moeten Westlandse glastuinders toegang krijgen tot 300 MW aan warmte, zuivere CO2 en gietwater, geleverd door een samenwerkingsverband van het in 2014 opgerichte Warmtebedrijf Westland en Alliander DGO, een dochteronderneming van netbeheerder Alliander. De warmte en CO2 moeten via nieuw aan te leggen pijpleidingen uit de Rotterdamse haven komen, zo maakten de twee bedrijven deze week bekend.

    Het initiatief was tot nu toe bekend onder de naam ’Leiding over West’, een verbinding tussen de kolencentrales in de Rotterdamse haven via het Westland naar Den Haag, en onderdeel van de te vormen Zuid-Hollandse Warmterotonde. Nieuw lijkt dat het in Maasdijk gevestigde Warmtebedrijf Westland projecttrekker is – voorheen was het Havenbedrijf Rotterdam erbij betrokken – samen met Alliander. Laatstgenoemd netwerkbedrijf was tot nu toe vooral actief in Noord-Holland, Friesland, Flevoland en Gelderland.

    Warmtebedrijf Westland en Alliander DGO willen glastuinders in het zuidelijk deel van het Westland vanaf 21 oktober 2021 tot 300 MW aan warmte kunnen aanbieden, CO2 en gietwater. Beoogde bron van de restwarmte is volgens een woordvoerder van Alliander DGO het Rotterdamse havengebied. „Maar mogelijk zouden ook andere bronnen op het net kunnen aansluiten.” Over de herkomst van de CO2 en het gietwater willen de partijen nu nog geen uitspraken doen, behalve dat „het beoogde gietwater voldoet aan kwaliteitseisen die zijn getest bij de Demo Kwekerij Westland”. Alliander DGO zal volgens de woordvoerder een groot deel van het zuidelijk deel van het Westland van warmteleidingen gaan voorzien.

    Bestaande duurzame energieprojecten in het Westland waarbij partijen als Energie Transitie Partners (ETP), Trias Westland en andere geothermieprojeten, CO2-leverancier Ocap en Capturam zijn betrokken, noemt de woordvoerder van Alliander DGO „mooie initiatieven die allemaal nodig zijn om tot grootschalige verduurzaming van het Westland te komen”. Met ETP wordt echter vooralsnog niet samengewerkt. De twee ’nieuwelingen’ houden daarvoor echter nadrukkelijk de deur open.

    LTO Glaskracht en Ocap verrast
    LTO Glaskracht Nederland is verrast over het initiatief. „We staan er een beetje dubbel in. Aan de ene kant lijkt dit zomaar uit de lucht komen te vallen, waardoor we het nog even moeten positioneren. Aan de andere kant juichen we het toe, als blijkt dat het project een zinvolle toevoeging is aan de verduurzaming van de Westlandse energievoorziening”, aldus procesmanager Hans van den Berg. CO2-leverancier Ocap juicht het nieuwe initiatief toe omdat het volgens woordvoerder Robert Jan Pabon kan bijdragen aan een duurzame warmtevoorziening. „Maar wij weten er verder ook niets over te vertellen omdat we er niet bij betrokken zijn. Hopelijk komen ze met ons praten, want een dubbel CO2-netwerk lijkt ons geen slim idee.”

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties