CityTrees met scepsis ontvangen in Amsterdamse Valkenburgerstraat

    In de Amsterdamse Valkenburgerstraat worden dit voorjaar bij wijze van proef in totaal 8 CityTrees geplaatst om de luchtkwaliteit in deze ’vieste straat’ van Amsterdam te verbeteren. Buurtbewoners en wetenschappers zijn sceptisch over het initiatief.

    De eerste CityTree in de Valkenburgerstraat werd afgelopen december onthuld door de Amsterdamse wethouder Litjens.

    Stikstofdioxide
    De Valkenburgerstraat is de belangrijkste verbindingsweg van de binnenstad, via de IJtunnel, met Amsterdam Noord. Het drukke verkeer zorgt voor een slechte luchtkwaliteit. De gemiddelde hoeveelheid stikstofdioxide (NO2) ligt er boven de overeengekomen Europese norm van 40 μg/m³.

    In navolging van onder meer Groningen en Utrecht zoekt nu ook Amsterdam zijn heil bij de CityTree. CityTrees zijn met mos bedekte panelen die tevens als zitbank dienstdoen. De mosplantjes moeten de lucht zuiveren van fijnstof en stikstofdioxide. Amsterdam betaalt voor een proef met acht gehuurde CityTrees zo’n €200.000. Overigens ziet de gemeente de CityTree ook niet als dé oplossing, maar vooral als symptoombestrijding.

    De CityTree zuivert volgens de makers, het Duitse bedrijf Green City Solutions, net zoveel lucht als 275 stadsbomen. Buurtbewoners en wetenschappers stellen daar echter vraagtekens bij. Het RIVM liet bijvoorbeeld via Twitter weten: „Het RIVM zegt niet dat CityTrees niet werken, maar geeft aan dat op dit moment wetenschappelijk bewijs hiervoor – na jaren van inzet – nog steeds ontbreekt.”

    Website
    Omdat zij zich in de steek gelaten voelen door de gemeente zijn bewoners een website begonnen over de luchtkwaliteit in hun straat. Hierop plaatsen zij onder meer artikelen uit media en wetenschap en houden zij het publiek op de hoogte van rechtszaken zoals door Milieudefensie  tegen de Nederlandse staat.

    De CityTrees in de Valkenburgerstraat krijgen volop media-aandacht. Onder meer Het Parool wijdde een artikel aan het onderwerp. SBS heeft opnames gemaakt voor het programma ’Van onze centen’, de uitzending zal in april volgen.

    Beeld Valkenburgerstraat.wordpress.com

    guest
    1 Reactie
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    Martin Kroon, instructeur HNR
    Martin Kroon, instructeur HNR
    5 jaren geleden

    Dit is het zoveelste voorbeeld (na de zogenaamde luchtzuiveraar van kunstenaar Roosegaarde) van luchtfietserij.
    Wat echt wel helpt is aanpassing van het (te dynamische) rijgedrag.
    Als je minder gas geeft en minder toeren maakt (Het Nieuwe Rijden heet dat) en dus 50 km/u niet in z’n 3 maar in de 4e versnelling rijdt, dan vervuil je al gauw tientallen procenten minder. Dat is door TNO getest en aangetoond, net als minder verbruik/CO2 en geluidhinder.
    Begin als gemeenten dus eerst mee met gerichte communicatie met dit soort rijgedrag-tips, dat kost bijna niks, zie http://www.hetnieuwerijden.nl.