Europese Unie verbiedt negen extra planten

De lijst met invasieve exoten die in de Europese Unie verboden zijn, is maandag 19 juni uitgebreid met twaalf soorten, waaronder negen planten. Dit betekent dat reuzenbereklauw en reuzenbalsemien door de lidstaten actief bestreden moeten worden en dat de tuinplanten Asclepias syriaca, Gunnera tinctoria en Pennisetum setaceum niet meer verhandeld en toegepast mogen worden.

Behalve deze planten zijn ook de landplant Microstegium vimineum en de waterplanten Alternanthera philoxeroides, Elodea nuttallii en Myriophyllum heterophyllum verboden. Daarnaast staan er twee zoogdieren (de wasbeerhond en de muskusrat) en één vogel (de nijlgans) op. De Europese Raad stemde maandag 19 juni in met deze uitbreiding van de lijst met verboden invasieve exoten.

Op de eerste lijst staan in totaal 37 soorten (planten en dieren). Sinds 3 augustus 2016 mogen deze niet meer verhandeld en toegepast worden. Daarnaast moeten de lidstaten uiterlijk eind februari volgend jaar beheersplannen hebben gemaakt hoe de soorten uit de natuur te verwijderen en verdere verspreiding te voorkomen. Op deze lijst staan onder meer Eichhornia crassipes, Lysichiton americanus, Baccharis halimifolia en Persicaria perfoliata. De beheersplannen voor de extra soorten moeten een jaar later, in februari 2019 klaarliggen.

Week van de invasieve exoten

Tijdens een door de VVM (Vereniging voor Milieuprofessionals) georganiseerd symposium op vrijdag 16 juni in het kader van de Week van de Invasieve Exoten, bleek dat nog veel onduidelijk is over de rollen van Rijk, provincie en terreinbeheerders hierin. Volgens het Platform Stop Invasieve Exoten zou met name het ministerie van Economische Zaken hierin steviger de leiding moeten nemen en veel meer het publiek erbij moeten betrekken.

Bron: Platform Stop Invasieve Exoten

Beeld: Shutterstock

 

guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Richard Breur
Richard Breur
6 jaren geleden

vanaf wanneer gaat dit in??