Meer geld nodig voor introductie exotische insecten

De komende vijf jaar worden vier natuurlijke vijanden tegen vier schadelijke invasieve exoten uitgezet in de Nederlandse natuur. Daarvoor heeft BioCops nog wel extra financiers nodig.

Japanse bladvlo tegen duizendknoop
De Japanse bladvlo is afgelopen herfst al op drie locaties in Nederland uitgezet. Met behulp van Life-subsidie wil BioCops het aantal locaties in Nederland uitbreiden en het insect kleinschalig in België uitzetten.

Het gaat om de Japanse bladvlo, het kroosvaren-snuittorretje, de crassula-galmijt en een snuitkever. In het projectvoorstel BioCops (Biological control of invasive plants) onderzoeken Nederlandse en Belgische organisaties de effectiviteit van deze vier natuurlijke vijanden van achtereenvolgens de Japanse duizendknoop, kroosvaren, watercrassula en grote waternavel. Bij de EU is een Life-subsidie aangevraagd om dit project grotendeels te bekostigen. ’Met het inzetten van natuurlijke vijanden wordt het natuurlijk evenwicht hersteld, ook is biologische bestrijding kosteneffectief en milieuvriendelijk’, aldus het BioCops-consortium. 

40% zelf bijeenbrengen

Het conceptvoorstel BioCops is inmiddels door de eerste selectieronde. Over een maand wordt bekend of de EU definitief het project financiert. In totaal is €4,4 miljoen nodig voor de komende vijf jaar, bij toekenning wordt 60% vanuit Life bekostigd, de overige 40% moet het project zelf bijeenbrengen.

Henk Flikkema, adviseur bij Wetterskip Fryslân, deed 29 april tijdens een webinar een oproep aan gemeenten, provincies en andere terreinbeherende organisaties om bij te dragen aan het project. „We zijn door de eerste zware selectie, laat deze kans niet schieten!” Wetterskip Fryslân is een van de partijen die samenwerken in BioCops. Zo’n twintig partijen hebben toegezegd, een zelfde aantal is nodig om de financiering rond te krijgen. Die zouden elk voor de komende vijf jaar jaarlijks €5.000 tot €22.000 moeten inleggen. Aanmelden voor eind mei kan via hflikkema@wetterskipfryslan.nl.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties