Vakblad voor de Bloemisterij Ondernemen Nog geen besluit over Europese toelating glyfosaat

  Nog geen besluit over Europese toelating glyfosaat

  0

  De Europese Commissie heeft woensdag geen besluit genomen over verlenging van de toelating van glyfosaat met tien jaar. Verschillende landen, waaronder België, Frankrijk en Italië, zijn tegen een verlenging voor tien jaar.

  Eerder deze week stemde het Europees Parlement voor een ban op glyfosaat vanaf 2022. Voor particulieren zou een verbod al eind dit jaar in moeten gaan. Het parlement beslist echter niet over de verlenging, dat doet de Europese Commissie.

  Gekwalificeerde meerderheid

  Aangezien er geen ‘gekwalificeerde meerderheid’ voor het voorstel is, dat wil zeggen dat 16 lidstaten die 65% van de bevolking van de EU vertegenwoordigen voor moeten stemmen, zal de Europese Commissie met een nieuw voorstel moeten komen. Op 15 december loopt de toelating van het onkruidbestrijdingsmiddel af.

  Greenpeace stelt in een reactie dat ook een afgezwakt voorstel voor een toelating van vijf of zeven jaar niet acceptabel is. „Het  gaat er om hoeveel glyfosaat er wordt gebruikt en hoe het wordt gebruikt, niet om de periode van de toelating.” Greenpeace-directeur Franziska Achterberg wijst erop dat het Europees Parlement vóór een verbod heeft gestemd.

  Gebruiksverbod

  Het Europese besluit staat los van het Nederlandse gebruiksverbod op gewasbeschermingsmiddelen voor groenprofessionals. Dit wordt op 1 november uitgebreid naar niet-verhardingen. Sinds april 2016 gold het gebruiksverbod al voor verhardingen.

  Ralph Mens
  Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van de titels Tuin en Landschap en De Boomkwekerij.

  Reageer op dit artikel

  avatar