Noodzakelijk agrarisch werk blijft mogelijk tijdens avondklok, nieuwe steun nodig

  Het kabinet heeft vandaag extra maatregelen aangekondigd om de coronacrisis te bestrijden. Er komt binnen enkele dagen na goedkeuring door de Tweede Kamer een avondklok – naar verwachting rond het aanstaande weekend. Zorg voor dieren en planten is cruciaal werk dat dus ook tijdens de avondklok mag worden uitgevoerd. Over de praktische implementatie zijn nog verschillende vragen. LTO Nederland heeft begrip voor de noodzaak van nieuwe maatregelen voor de volksgezondheid, maar wijst op het belang passende steun nu de coronamaatregelen al bijna een jaar een grote economische impact hebben op boerengezinnen.

  De gehele voedselketen is in het kader van de coronamaatregelen eerder al als cruciale beroepsgroep aangemerkt. In de primaire agrarische sector wordt met dieren en planten gewerkt. Dit zal ook noodzakelijk zijn tijdens de avondklok, die van 20.30 uur tot 4.30 uur van kracht is. Waar nodig voor de zorg voor dieren en planten is reizen tijdens de avondklok dus alsnog mogelijk, in lijn met de inzet van LTO Nederland.

  De overheid zal uiterlijk vanavond een modelverklaring beschikbaar stellen. Deze verklaring is verplicht als ondernemers en/of werknemers toch moeten reizen tijdens de avondklok. Zodra deze verklaring beschikbaar is wordt hij ook via de kanalen van LTO verspreid.

  De avondklok wordt van kracht enkele dagen na goedkeuring door de Tweede Kamer, naar verwachting vanaf rond het aanstaande weekend, tot en met de ochtend van 10 februari. Ook worden de reisregels aangescherpt. Het personenvervoer vanuit het VK, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika stopt en voor reizigers uit het buitenland gaan strengere eisen gelden. Een overzicht van de nieuwe maatregelen is op Rijksoverheid.nl te vinden.

  Leden en werkgevers van LTO Nederland en de aangesloten regionale en sectorale organisaties met vragen over bijvoorbeeld de avondklok voor werknemers of de noodzakelijke verklaringen kunnen contact opnemen met de Werkgeverslijn (www.werkgeverslijn.nl) of met hun regionale of sectorale LTO-organisatie.

  Aanpassing steunmaatregelen

  De coronamaatregelen hebben nu al bijna een jaar een grote economische impact. Uit cijfers van het CBS bleek dat de inkomsten in de agrarische sector in 2020 met 6 procent zijn gedaald, ondanks de coronasteun van de overheid.

  Het verdienvermogen en de toekomst van sommige boerenbedrijven staat ernstig onder druk. LTO Nederland heeft begrip voor de noodzaak van nieuwe maatregelen om de volksgezondheid te beschermen, maar benadrukt dat nadere steunmaatregelen noodzakelijk zijn.

  LTO Nederland wil dat:

  • De omzetdrempel voor het kunnen aanvragen van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) wordt verlaagd van 30 procent naar 20 procent. Veel bedrijven zitten al bijna een jaar met grote verliezen net onder de omzetdrempel, en de rek is er simpelweg uit.

  • Op basis van SBI-codes wordt gesteld dat in de bedrijfsvoering van boeren en tuinders circa 20% naar vaste lasten gaat. Cijfers vanuit verschillende agrarische sectoren hebben aangetoond dat het percentage in werkelijkheid veel hoger ligt. Een verhoging van het TVL-percentage is daarom nodig en gerechtvaardigd.

  • Het maximumbedrag van € 90.000 TVL-tegemoetkoming per kwartaal sluit niet aan bij de bedrijfseconomische situatie van veel (grotere) mkb-bedrijven. In andere Europese landen is de maximumgrens voor soortgelijke regelingen hoger. Samen met onder andere VNO-NCW en MKB Nederland is LTO Nederland kritisch op deze aftopping op €90.000.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties