Nordwin College heet vanaf dit schooljaar Aeres

De locaties van Nordwin College vallen vanaf dit schooljaar onder Aeres. Deze vestigingen richten zich onder andere op een groene leefomgeving. De onderwijskoepel is nu ook actief in Friesland.

Scholieren en studenten in de regio Noord gaan sinds deze week weer naar school. Het Nordwin College heeft vestigingen in Leeuwarden, Sneek, Heerenveen en Buitenpost. Alle vmbo- en mbo-vestigingen van Nordwin College heten dus voortaan Aeres VMBO en Aeres MBO. Nordwin College Cursussen & Trainingen gaat verder als Aeres Training Centre.

Hoveniersopleiding

Leefomgeving is één van de focuspunten van de scholen in Friesland. De mbo-opleidingen die Nordwin College aanbood over de groene leefomgeving en water en milieu blijven bestaan. Zo biedt Aeres in Friesland een hoveniersopleiding. Studenten leren hoe ze groene ruimtes aanleggen en beheren. Dit zijn zowel tuinen als openbaar groen. Tijdens de opleiding tot medewerker in de natuur- en recreatiesector gaat het om het beheer van de omgeving en het organiseren van activiteiten in de buitenlucht.

De nieuwe locaties van Aeres MBO in Friesland bieden onder andere een opleiding tot hovenier aan. Vmbo-leerlingen kunnen een keuzepakket kiezen waarin ze les krijgen over groenonderhoud.

Vmbo-leerlingen in de en Gemengde, Kader- en Basisberoepsgerichte leerwegen kunnen kiezen voor groene keuzepakketten. Vanaf het derde jaar kunnen zij bijvoorbeeld gaan voor Natuur & Recreatie of Water & Natuur. Zij krijgen dan les over een groene leefomgeving en lopen stage bij een bedrijf dat past bij het lesmateriaal.

Verscherpt toezicht

De Onderwijsinspectie publiceerde in 2018 een zeer kritisch rapport over Nordwin College. Zo was de kwaliteit van het onderwijs niet goed genoeg. Daarnaast hadden het College van Bestuur en de Raad van Toezicht een verschil van mening over de toekomst van de school.

De Inspectie plaatste de onderwijsinstelling onder verscherpt toezicht. De bestuursvoorzitter moest vertrekken, waarna zijn vervanger zorgde voor een reorganisatie en de weg naar een fusie inzette. In mei dit jaar concludeerde de Inspectie dat het Nordwin College haar zaken weer op orde had en werd het verscherpt toezicht opgeheven. Vorig jaar gaf minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven toestemming voor de fusie.

Aeres is nu, inclusief het Nordwin College, opleider van zo’n 15.000 leerlingen en 17.000 cursisten. De onderwijskoepel heeft nu twintig locaties met samen 1.900 medewerkers.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties