’Nuchter denken is nu belangrijk’

  Voor laanbomen met kluit moest het afzetseizoen eigenlijk nog een maand doorgaan, maar Henk Mauritz van Combinatie Mauritz legt zich neer bij gemiste orders in deze coronacrisis.

  „Het zij zo”, zegt Mauritz woensdag 25 maart nuchter aan de telefoon. „Ons seizoen begint al op z’n eind te lopen, dat is het geluk in de laanbomen. De kers op de taart gaan we nu missen. Ik verwacht tot eind mei 20% omzet mis te lopen.” De bomen die nu nog naar klanten in het buitenland gaan, zijn mooi meegenomen. „Ik hoop wel dat iedereen nuchter denkt.”

  In de afzet in het Verenigd Koninkrijk merkt Mauritz even weinig van die nuchterheid, sinds de Britse regering per dinsdag 24 maart het sluiten van fysieke winkels afkondigde die geen ’essentiële producten’ verkopen. „Bij sommige Britse bedrijven denkt nu niemand nuchter. Het kan toch goed zijn dat landscapers kunnen doorwerken?”, vraagt Mauritz zich bijna retorisch af. Beplantingsprojecten kunnen inderdaad nog steeds doorgaan, en zo ook de verwerking van bomen op handelsbedrijven en kwekerijen.

  ’Zoals iedere crisis gaat ook dit voorbij’

  Mauritz begrijpt gevoelens en emoties wel die overheidsmaatregelen rond corona losmaken. „Laten we over een week als iedereen eraan gewend is, er nuchter en zakelijk naar kijken.” Aan iedere crisis komt uiteindelijk een eind, ook aan de coronacrisis. „Dit gaat voorbij.”

  De ondernemer kan zich de drama’s van kassen vol tuinplanten of snijbloemen die doorgedraaid moeten worden, goed voorstellen. Maar als hij naar de eigen laanboomsector kijkt: „Laten we er met meerjarige teelten niet te dramatisch over doen. Wij kweken bomen gemiddeld zes jaar lang, hoe zakelijk erg is dan een crisis van een paar maanden? Probeer nuchter en gezond te blijven.”

  Foto: Arno Engels

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties