NVTL en Tuin en Landschap zoeken erfgoedprojecten

De NVTL en Tuin en Landschap roepen tuin- en landschapsarchitecten op ontwerpen in te zenden waarin groen erfgoed centraal staat. Uit deze projecten stelt Tuin en Landschap – na selectie door deskundigen – een themanummer samen dat in het najaar van 2019 verschijnt.

Een oude ommuurde moestuin met een nieuwe eigentijdse restaurantfunctie.

De Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitectuur (NVTL) en Tuin en Landschap slaan de handen dit jaar weer ineen. Na voorgaande themanummers over onder meer boerenerven, zorgtuinen en herdenkingsplekken, staat nu groen erfgoed centraal.

Herontwikkeling, herbestemming, hergebruik
Ontwerpbureaus die lid zijn van de Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitectuur (NVTL) of zich als lid aanmelden, worden vriendelijk verzocht om projecten in te zenden. Het gaat dan om recente ruimtelijke ontwerpen voor herontwikkeling, herbestemming of hergebruik van groen erfgoed.

Dit kan van alles zijn. Een oude boom met een nieuwe border als boomspiegel. Een bestaande plas als infiltratiebekken voor het hemelwater van de nieuwbouw. Het laantje dat de renovatie van een wederopbouwbuurt glansrijk heeft doorstaan. De historische tuin bij een rijksmonument. Een stadspark op voormalige bolwerken, voorzien van jonge struiken rond oude zichtlijnen. Zolang bij de herbestemming van tuinen en terreinen  bestaande elementen een nieuwe context en een tweede leven hebben gekregen. Het maakt niet uit of het gaat om erkend groen erfgoed, de historische omgeving van een rijksmonument of om een nieuwe inpassing in een oude omgeving.

Samenwerking met andere beroepsgroepen
Uiteraard worden ontwerpen in combinatie met architecten, kunstenaars, planners of beheerders, op prijs gesteld, mits er een NVTL-bureaulid bij betrokken is. Wanneer de oogst groot is, overweegt de NVTL er tevens een reizende tentoonstelling aan te wijden.

Een deskundige commissie draagt zorg voor de selectie. Doel is het tonen van een breed scala aan integraal ontworpen, gerealiseerde en recent aangelegde terreinen met een historische betekenis.

Deadline 29 maart
De deadline voor inzenden is vrijdag 29 maart 2019. Ontwerpen kunnen op A3 worden verstuurd naar het NVTL-secretariaat, Jollemanhof 14, 1019 GW Amsterdam. Op www.nvtl.nl vindt u de complete inzendvoorwaarden en het inzendformulier.

Themanummer 2017 NVTL - TenL
In 2017 publiceerde Tuin en Landschap samen met de NVTL een themanummer over herdenkingsplekken.
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties