NVWA en Marktplaats: illegale middelen en exoten weren

De NVWa gaat samen met Marktplaats de strijd aan tegen verboden producten zoals illegale gewasbeschermingsmiddelen en invasieve exoten. Afgelopen jaar is al een proef gedaan met de zogenoemde ‘Notice and Take Down procedure’. Dinsdag ondertekenden beide partijen een overeenkomst om verboden producten te weren.

Marktplaats wordt dagelijks door 2,1 miljoen mensen bezocht en er worden dagelijks 350.000 nieuwe advertenties geplaatst. Marktplaats heeft als platform zelf geen actieve rol in de handel en is niet aansprakelijk voor de inhoud die op de site wordt aangeboden. Toch zet de organisatie zich in om kopers en verkopers goed voor te lichten over wat wel en niet kan en mag op het platform en vraagt zij bezoekers ook actief mee te werken.

Invasieve exoten

Afgelopen jaar zijn in een periode van ongeveer twee maanden bijna 100 advertenties voor gewasbeschermingsmiddelen en bijna 20 advertenties voor invasieve exoten verwijderd. Slechts een klein deel van de verwijderde advertenties werd na verwijdering een tweede keer geplaatst. Na de tweede verwijdering keerde geen enkele advertentie meer terug in deze pilot.

Druk op de knop

Wanneer NVWA inspecteurs verboden aanbod aantreffen op Markplaats, melden zij dat met een simpele druk op de knop aan de handelssite. Marktplaats zorgt er vervolgens voor dat de betreffende advertenties met voorrang worden verwijderd, waarbij de verkoper gewezen wordt op de melding van de NVWA (‘Notice and Take Down procedure’).

Met behulp van een door Marktplaats en de NVWA samen gedefinieerde trefwoordenlijst worden verboden aanbiedingen automatisch verwijderd. Daarnaast worden de accounts van aanbieders tegen wie de NVWA meerdere meldingen heeft gedaan door de handelssite geblokkeerd.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties