Hortipoint NVWA gaat hoveniers controleren op naleving gebruiksverbod

  NVWA gaat hoveniers controleren op naleving gebruiksverbod

  0

  De NVWA gaat de komende tijd controleren of het gebruiksverbod voor professionals op gewasbeschermingsmiddelen wordt nageleefd. Een belangrijk deel van de inspecties zal worden uitgevoerd bij hoveniers en groenaannemers.

  Sinds 1 november 2017 is een verbod op het professioneel gebruik van gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw van kracht. Dit verbod is een aanscherping van het verbod op professioneel gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op verhardingen dat al sinds 31 maart 2016 geldt.

  Overtredingen

  De NVWA heeft in 2017 inspecties uitgevoerd op het gebruiksverbod op verhardingen. Bij meer dan de helft van deze inspecties werden overtredingen ten aanzien van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op verharde (bedrijfs)terreinen geconstateerd.

  Tijdens de inspecties, die per direct beginnen, wordt zowel fysiek als administratief gecontroleerd of de regelgeving nageleefd wordt. Inspecteurs kunnen een locatie van een opdrachtgever bezoeken en een monster nemen dat in het laboratorium wordt onderzocht op werkzame stoffen van gewasbeschermingsmiddelen.

  Uitzonderingen

  Een deel van de inspecties richt zich op de uitzonderingen op het verbod zoals situaties waar de veiligheid in het geding is, bijvoorbeeld op vliegvelden en defensieterreinen, maar ook bestrijding van planten en insecten die gericht mogen worden bestreden met gewasbeschermingsmiddelen wanneer dit noodzakelijk is voor de bescherming van de gezondheid van mens, dier of milieu. Denk aan Japanse duizendknoop, eikenprocessierups, buxusmot of  Amerikaanse vogelkers.

  Ralph Mens
  Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van Tuin en Landschap.

  Reageer op dit artikel

  avatar