NVWA neemt 178 liter illegale middelen in beslag

  De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft dinsdag 178 liter illegale onkruidverdelgers en 7 kilo illegaal ratten- en mierengif in beslag genomen bij een inwoner van Krimpen aan den IJssel. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. De middelen worden vernietigd.

  De man kwam in beeld door advertenties voor niet in Nederland toegelaten onkruidbestrijdingsmiddelen op een Nederlandse verkoopsite. In opdracht van de NVWA heeft de website de advertenties verwijderd.

  Inspecteurs en rechercheurs van de NVWA hebben dinsdag 29 juni 178 liter illegale onkruidverdelgers en 7 kilo illegaal ratten- en mierengif in beslag genomen bij een inwoner van Krimpen aan den IJssel. (Foto: NVWA)

  Strafrechtelijk onderzoek

  De NVWA heeft de verkoper vervolgens opgedragen direct te stoppen met de verkoop van de illegale middelen. Omdat hij toch doorging met de verkoop, is een strafrechtelijk onderzoek gestart. Dit onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

  In Nederland mogen alleen toegelaten gewasbeschermingsmiddelen worden verhandeld en gebruikt. Deze middelen zijn uitgebreid getoetst op mogelijke schadelijke effecten voor milieu, volksgezondheid en de gebruiker.

  Gebruiksverbod

  Voor groenprofessionals gold tot voor kort een gebruiksverbod, dit is echter in november vorig jaar door het Gerechtshof Den Haag ongeldig verklaard. Het kabinet is in beroep gegaan tegen de uitspraak van het Gerechtshof. Op 9 juli vinden bij de Hoge Raad schriftelijke toelichtingen plaats.

  Ook is er een nieuw wetsvoorstel ingediend door het demissionair kabinet. Hierin is ook de mogelijkheid voor een particulier gebruiksverbod opgenomen. Dit voorstel wordt echter niet behandeld zolang er geen nieuw kabinet is.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties